Objavljena interaktivna karta najtrusnijih područja Europe: Provjerite koliki je rizik od potresa u Hrvatskoj

Odsad svatko može putem najnovije interaktivne karte vidjeti postoji li na području na kojem živi povećan rizik od potresa.

Branimir Vorša | 11.05.2022. / 10:41

Karta rizika od potresa u Europi
Karta rizika od potresa u Europi (Foto: efehr.org)

Objavljena je prva javno dostupna interaktivna karta područja s najvećim rizikom od potresa u Europi, a na njoj se, naravno, nalazi i ocjena rizika i za Hrvatsku.

Prema toj najnovijoj karti rizika od potresa u Europi, po tom riziku prednjače Italija, Grčka Albanija, Rumunjska i Turska. Hrvatska spada u zemlje s umjerenim rizikom od potresa, a najkritičnija područja su Zagreb i okolica te sam jug Dalmacije.

Nova karta je interaktivnog tipa i svatko može i sam pogledati koja područja su izložena najvećem riziku od potresa. Navedenu interaktivnu kartu možete pronaći OVDJE.

Karta rizika od potresa Europe temelji se na prvom javno dostupnom modelu seizmičkog rizika Europe (ESRM20) i ilustrira relativnu distribuciju očekivanog rizika u Europi putem kompozitnog indeksa.

Područja niskog rizika obojena su od bijele do svijetloplave, područja umjerenog rizika od plave do crvene, a područja visokog rizika su tamnocrvene boje.

Navedeni model značajno poboljšava razumijevanje učinaka budućih potresa u Europi. Mnoge europske zemlje još nisu provele nacionalnu procjenu seizmičkog rizika. Stoga europski model rizika od potresa pruža osnovu na kojoj nacionalna tijela mogu dalje graditi.

Prema modelu, zgrade izgrađene prije 1980-ih godina, urbana područja i područja velike opasnosti od potresa uglavnom uzrokuju rizik od potresa. Iako europske zemlje imaju novije projektne kodove i standarde koji osiguravaju odgovarajuću zaštitu od potresa, mnoge starije neojačane ili nedovoljno ojačane zgrade još uvijek postoje, što predstavlja visok rizik za njihove stanovnike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti