Povijesni uspjeh NASA-e, DART precizno pogodio asteroid: "Svi smo zadržavali dah. Iznenađena sam da se nitko od nas nije onesvijestio, ni na sekundu"

Teleskopi diljem svijeta (i nekoliko njih u svemiru) sada usmjeravaju svoju pozornost na mjesto sudara. Gledat će kako bi vidjeli koliko je udar promijenio kretanje asteroida Dimorphosa.

Branimir Vorša | 27.09.2022. / 08:24

NASA-ina svemirska letjelica uspješno se zabila u površinu udaljenog asteroida u utorak, sat i petnaest minuta iza ponoći po hrvatskom vremenu, te je time završila misija testa dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART).

Sat vremena prije udara ciljani asteroid, Dimorphos, nije bio čak ni vidljiv na slikama iz letjelice. Na nekim ranim slikama poslanim na Zemlju čak je i Dimorphosov veći pratilac, asteroid Didymos, izgledao kao jedna mrlja naspram crnog mora.

Znanstvenici sve promatrali u jednom dahu

Svemirska letjelica DART kretala se brzinom od 22.400 kilometara na sat, no detalji prilikom približavanja ciljanom asteroidu brzo su došli do izražaja. U NASA-inu prijenosu uživo mogla se vidjeti hrapava površina većeg asteroida Didimosa dok se svemirska letjelica približavala manjem Dimorphosu.

U operacijskoj sobi misije vladalo je čuđenje dok su slike pristizale. Ovaj asteroid dolazio je u vidno polje prvi put, stvarno nismo imali pojma što očekivati. Nismo zapravo znali oblik asteroida, ali smo znali gdje ćemo pogoditi. Tako da mislim da smo svi nekako zadržavali dah. Nekako sam iznenađena da se nitko od nas zapravo nije onesvijestio, ni na sekundu, rekla je Elena Adams, inženjerka sustava misije DART.

Sve oči uprte u poprište udara

Teleskopi diljem svijeta (i nekoliko njih u svemiru) sada usmjeravaju svoju pozornost na mjesto sudara. Gledat će kako bi vidjeli koliko je udar promijenio kretanje Dimorphosa. Udar letjelice u asteroid dio je prvog praktičnog eksperimenta planetarne obrane, odnosno pokušaja da se vidi hoće li čovječanstvo jednog dana moći preusmjeriti putanju asteroida koji prijeti našem planetu.

Krećemo u novu eru čovječanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost zaštititi se od nečega poput opasnog udarca asteroida. Kakva nevjerojatna stvar. Nikad prije nismo imali tu mogućnost, rekla je Lori Glaze, direktorica NASA-ina Odjela za planetarne znanosti, ubrzo nakon udara.

Uskoro ćemo dobiti odgovor - imamo li obranu od asteroida?

No, ni Dimorphos ni Didymos ne predstavljaju nikakvu opasnost za Zemlju. Nijedan poznati asteroid zasad ne predstavlja značajnu i neposrednu prijetnju našem planetu. No, u NASA-i igraju dugu igru. Jednog dana u budućnosti, ako asteroid bude uočen na opasnom putu, agencija želi da čovječanstvo ima opcije koje bi nam mogle omogućiti da spriječimo globalnu katastrofu.

DART-om se testirala jedna od najizravnijih opcija - ako nečim udarimo u asteroid, hoće li to promijeniti kako se asteroid kreće? Znanstvenici će uskoro imati odgovor na to pitanje.

Dimorphos je relativno malen, pa znanstvenici zapravo nisu mogli vidjeti asteroid do neposredno prije sudara. Ali teleskopi mogu vidjeti Didymos kako se zatamnjuje svaki put kad Dimorphos prijeđe između njega i Zemlje. To istraživačima daje do znanja koliko se brzo manji asteroid kreće u orbiti oko većeg. Očekuju da će se Dimorphosova orbita ubrzati nakon sudara, ali koliko će ponašanje asteroida odgovarati računalnim modelima, tek treba vidjeti.

Vjerojatno će trebati nekoliko mjeseci da se dobije puni odgovor koliko je misija DART promijenila Dimorphosovu orbitu, ali neke će slike i podaci vjerojatno početi izlaziti u sljedećih nekoliko dana i tjedana.

Prije udara svemirska letjelica DART pustila je manji satelit, talijanski LICIACube. Ova sićušna svemirska letjelica pratila je DART na putu do njegove propasti, snimajući slike neposrednih posljedica koje će biti poslane istraživačima na Zemlji.

Teleskopi na sedam kontinenata također će se fokusirati na sustav asteroida, kao i svemirska letjelica Lucy, svemirski teleskop James Webb i svemirski teleskop Hubble.

Zatim, 2024. godine Europska svemirska agencija (ESA) će poslati još jednu letjelicu da istraži Dimorphos i izbliza pogleda asteroid i sve ostatke same letjelice.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti