Preboljeli zarazu koronavirusom a da to nisu znali? Studija sugerira da tri posto Nizozemaca već ima antitijela na koronavirus

Rezultati ukazuju na to da je nekoliko stotina tisuća Nizozemaca već preboljelo zarazu koronavirusom i razvilo zaštitna antitijela.

Martina Čizmić | 16.04.2020. / 15:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studija uzoraka nizozemskih davatelja krvi pokazala je da ih je oko tri posto razvilo antitijela na novi koronavirus, što ukazuje na postotak stanovništva koji je već prebolio bolest, objavile su nizozemske zdravstvene vlasti u četvrtak.

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog instituta (RIVM) Jaap van Dissel rezultate studije je objavio u raspravi u parlamentu.

Studija pokazuje da je oko tri posto Nizozemaca razvilo antitijela na koronavirus, rekao je Van Dissel. Iz toga se može izračunati da je to nekoliko stotina tisuća ljudi u zemlji od 17 milijuna stanovnika.

U Nizozemskoj je do sada potvrđeno 28.158 slučajeva zaraze novim koronavirusom, no trenutno se testiraju samo teže oboljeli i zdravstveni radnici.

Sanquin, organizacija nadležna za dobrovoljne davanje krvi u Nizozemskoj, 19. ožujka je objavila da će početi testirati 10.000 uzoraka krvi tjedno, ali je objavila da će rezultate dati samo RIVM-u.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti