Predstavljen Centar za genetičku edukaciju u Rijeci koji će obrazovati liječnike i zdravstvene djelatnike

Danas postoji više od 10 tisuća genetičkih poremećaja, a u društvu još uvijek postoje predrasude prema takvim osobama.

Hina | 10.12.2020. / 16:21

Laboratorij
Laboratorij, ilustracija - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Centar za genetičku edukaciju (GENRI) koji je pokrenut ove godine pri Medicinskom fakultetu u Rijeci predstavljen je u četvrtak u Gradskoj vijećnici Rijeke.

Uloga Centra za genetičku edukaciju važna je zbog premoštenja velikog nerazmjera između ubrzanog razvoja genetike čovjeka i ispravne primjene spoznaja na svim razinama zdravstvene zaštite uz poštivanje najviših bioetičkih standarda, navedeno je.

Voditeljica GENRI Nina Pereza istaknula je da je centar proizašao iz polustoljetnog iskustva Zavoda za medicinsku biologiju i genetiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Centar je od izuzetnog značaja za čitavu zajednicu, od liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika do pacijenata i zainteresirane javnosti. Podizanje razine genetičke pismenosti liječnika i zdravstvenih djelatnika omogućit će bolju skrb o pacijentima s genetičkim poremećajima, a pacijentima, njihovim obiteljima i široj javnosti pomoći u kvalitetnijem donošenju odluka o vlastitom zdravlju, navela je Pereza.

Podršku osnivanju centra iskazali su Ministarstvo zdravstva, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka te se ministar zdravstva Vili Beroš obratio putem video veze.

Činjenica je da se medicinska genetika silovito razvija, međutim genetička pismenost je sasvim druga priča. Zato mi je neizmjerno drago da imamo Centar za genetičku edukaciju – to je važan korak prema obrazovanju liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika koji skrbe o pacijentima s genetičkim poremećajima, rekao je ministar. Ocijenio je neprihvatljivim da danas postoji više od 10 tisuća genetičkih poremećaja, a da u društvu još uvijek postoje predrasude prema takvim osobama.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da je ovo jedan od rijetkih centara takve vrste u Europi, što ukazuje na vizionarstvo njegovih pokretača. Mogućnosti suradnje Grada Rijeke i centra vidi kroz projekt Rijeka zdravi grad, podučavanju na važnost poštivanja različitosti putem građanskog odgoja i obrazovanja u vrtićima i osnovnim školama, ali i u Dječjoj kući, koja se uskoro otvara u Rijeci.

Hvala vam na osnivanju centra, jedne važne institucije koja će puno učiniti na promociji zdravlja i edukaciji stanovništva, ali i medicinskih djelatnika, kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Osnivanje GENRI pozdravili su dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Goran Hauser, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić i drugi.

Centar je do sad proveo istraživanje među riječkim studentima o utjecaju edukacije na promjenu stava prema medicinskoj genetici te prvi u svijetu dobio priliku izraditi tematski broj o važnosti genetičke edukacije u medicini u suradnji s medicinskim časopisom "Frontiers in genetics".

Sljedeće istraživanje uključuje ispitivanje znanja, stavova i ponašanja vezanih uz medicinsku genetiku kod liječnika koji nisu specijalisti medicinske genetike, a koji skrbe o pacijentima s genetičkim poremećajima. Iduće godine se planira planira organizacija radionica, s pratećim slikovnicama i didaktičkim igračkama, o osnovama genetike za djecu predškolske dobi, koja bi educirale o osnovnim podacima o genetici, ali i ukazivale na poštivanje različitosti, ali i života općenito, navedeno je tijekom predstavljanja GENRI.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti