Predstavljena inovativna tehnologija za pretvaranje opasnog industrijskog mulja u nove proizvode za različite industrije

U Hrvatskoj, kemijska industrija proizvede oko 25 tisuća tona otpada, od čega tri tisuće opasnog otpada od kojeg se više od pola može oporabiti i ponovno iskoristiti.

Martina Čizmić | 28.12.2023. / 14:06

Industrijski otpad, ilustracija (Foto: Getty Images)

Održivo gospodarstvo sa smanjenom emisijom stakleničkih plinova jedan je od ključnih ciljeva strategije Europske unije za prilagodbu klimatskim promjenama s ciljem stvaranja otpornijeg društva i gospodarstva. Kemijska industrija proizvodi značajnu količinu otpada te se u Europskoj uniji prema nekim procjenama proizvede više od 55 milijuna tona otpada, od čega 6 milijuna tona opasnog otpada.

U Hrvatskoj, kemijska industrija proizvede oko 25 tisuća tona otpada, od čega tri tisuće opasnog otpada od kojeg se više od pola može oporabiti i ponovno iskoristiti.

Upravo su takav projekt predstavili Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka Premifab. Radi se o 1,76 milijuna eura vrijednom projektu „Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada“. Projekt razvija inovativnu tehnologiju dorade destilacijskog taloga u korisnu sirovinu za daljnje proizvode, koji svoju primjenu mogu naći u građevinskoj industriji i cestogradnji u obliku aditiva za asfaltne baze i bitumenske paste te industriji boja i lakova u obliku premaza za antikorozivnu zaštitu i aditiva za nitro-boje.

Nova rješenja za regeneraciju otpadnog mulja dodatno će smanjiti ukupna količina industrijskog otpada koji se stvara. Iz otpada će se stvoriti novi proizvod i time još jednom potvrditi kružno gospodarstvo u gospodarenju opasnim otpadom. U šest godina našeg poslovanja oporabili smo preko 10 tisuća tona opasnog otpada i vratili natrag u industriju više od 8 tisuća tona čistog proizvoda, a pritom omogućavamo da se izbjegnu značajne količine štetnih emisija CO2. Održivo poslovanje uz poštivanje okoliša nama je apsolutni prioritet i sad i u budućnosti, poručio je uvodno Igor Podravac, direktor razvoja poslovanja Premifaba i jedan od suosnivača kompanije u uvodnom izlaganju na konferenciji te je istaknuo kako se kompanija vodi načelom end of waste filozofijom u svemu što radi.

Projekt „Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada“ jedan je od 23 hrvatska projekta iz područja istraživanja, razvoja i inovacija koji su 2020. godine, usred pandemije, dobili ukupno gotovo milijardu kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije.

Da je projekt zanimljiv potvrđuje i činjenica da je tvrtku krajem prošle godine posjetila i delegacija Europske komisije, koju su upoznali s ciljevima projekta i utjecaju koju će imati na različite industrije te okoliš u širem smislu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti