Prema prijedlogu zakona, za vožnju električnih bicikala bit će potrebna vozačka dozvola

Ako se zakon usvoji, osobe mlađe od 12 godina ne bi smjele voziti e-bicikle, dok bi ostali koji nemaju vozačku dozvolu morali polagati poseban test.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.07.2023. / 12:44

Električni bicikl (Foto: Getty Images)

Hoće li u SAD-u, odnosno u saveznoj državi Kaliforniji u budućnosti za vožnju električnih bicikala zaista trebati posebna vozačka dozvola? Takav su zakon predložili zakonodavci i savezne države te bi, ako prođe sve procedure, u budućnosti zaista mogao stupiti na snagu, a među inim, njegovim donošenjem zabranila bi se vožnja e-bicikala mlađima od 12 godina.

Bicikl, ilustracija Istraživanje dalo odgovor na pitanje tko više uživa u vožnji - vozači e-bicikala ili klasični biciklisti?

Razlog za prijedlog takvog zakona (nazvanog AB 530) nalazi se u - sigurnosti. Naime, električni bicikli sve su popularniji i među mlađima koji nemaju vozačku dozvolu i nisu upoznati s prometnim pravilima i znakovima. Takve osobe na biciklu koji mogu voziti 25 km/h (u nekim slučajevima i brže) među automobilima na cestama, a bez poznavanja pravila i znakova, mogu predstavljati opasnost za sebe i druge sudionike u prometu.

Na Electreku napominju kako su ta prijevozna sredstva, pogotovo nakon pandemije, postala sve popularnija. U nekim se slučajevima mlađe osobe koje imaju dovoljno godina da bi mogle voziti automobil, umjesto vozila na četiri kotača, odlučuju na kupovinu električnih bicikala, kao jeftinijeg i zdravijeg rješenja. Zbog toga i ne izlaze na vozački ispit pa nisu dobro upoznate s prometnim pravilima.

Takvi bi biciklisti, prema prijedlogu zakona, trebali polagati online test te, kada ga polože, dobiti dokument, odnosno vozačku dozvolu za električne bicikle. Također, pokrenuo bi se i program za treniranje vožnje e-bicikala. Dozvolu će moći dobiti osobe starije od 12 godina, dok oni mlađi ne bi smjeli voziti električne bicikle, već samo klasične bicikle bez električnih motora. Za one koji imaju vozačke dozvole takav dokument ne bi bio potreban.

Acer ebii Acer predstavio električni bicikl s umjetnom inteligencijom

Kao majka i zakonodavac, vjerujem da moramo djelovati kako bismo spriječili ozljede naših mladih i educirati roditelje o odgovornosti za e-bicikle, a AB 530 još je jedan korak prema povećanju sigurnosti na cestama, komentirala je Tasha Boerner, koja je dio skupine koja je predložila zakon.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti