Acer predstavio električni bicikl s umjetnom inteligencijom

Acer ebii uči o načinu vožnje svog vlasnika te se prilagođava njegovim potrebama, odnosno načinu vožnje, uvjetima na cesti, kao i o preferiranoj količini asistencije prilikom vožnje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2023. / 08:38

Acer ebii (Foto: Acer)

Pri spomenu Acerova brenda, ono što vam sigurno prvo neće pasti na pamet su - električni bicikli. No tajvanska kompanija poznata po računalima i računalnim komponentama nedavno je predstavila upravo bicikl s električnim motorom u kojem važnu ulogu igra i umjetna inteligencija koja je danas, čini se, neizbježna kad god su u pitanju tehnološke kompanije.

Bicikl, ilustracija Istraživanje dalo odgovor na pitanje tko više uživa u vožnji - vozači e-bicikala ili klasični biciklisti?

Prva stvar koja upada u oči na ovom biciklu jest zanimljiv dizajn s okvirom od aluminijske legure. Kombinacija bijele mat boje okvira te crne boje vilice, upravljača i sjedala, s nenametljivom baterijom smještenom ispod okvira doprinosi atraktivnosti bicikla koji je, naglašavaju iz Acera, prilično lagan za ovu kategoriju vozila na dva kotača.

Acer ebii (Foto: Acer)

Još jedna stvar koju naglašavaju iz Acera jest i iznimno učinkoviti 250/350 W električni motor okretnog momenta 40nm i maksimalne brzine do 25 km/h. Puna baterija trebala bi izdržati do 110 kilometara s jednim punjenjem (naravno, ovisi o načinu vožnje i potrošnje) i može se napuniti za 2,5 sati, pri čemu je riječ o bateriji koja se lako može zamijeniti.

No dizajn, električni motor i izdržljiva baterija ipak nisu ono po čemu se ovaj bicikl razlikuje od konkurencije. Njegova glavna opcija koju naglašavaju u Aceru jest - umjetna inteligencija, odnosno strojno učenje. Acer ebii, naime, s vremenom uči o načinu vožnje svog vlasnika te se prilagođava njegovim potrebama, odnosno načinu vožnje, uvjetima na cesti, kao i o preferiranoj količini asistencije prilikom vožnje. Tako AI automatski prilagođava snagu motora kako bi biciklistima omogućila pedaliranje bez previše napora i umora.

Slika nije dostupna VanMoof predstavio električni hiperbicikl maksimalne brzine do 50 km/h

Također, putem dostupne aplikacije s kojom se telefon povezuje s biciklom, moguće je, na temelju udaljenosti koju biciklist namjerava prijeći, prilagoditi potrošnju bateriju kako bi trajala tijekom cijele vožnje. Unutar iste aplikacije dostupne su i informacije o samom biciklu, brzini vožnje, bateriji itd.

Čak su i gume na Aceru ebii specifične te je riječ o bezračnim gumama s umecima od višeslojne pjene.

Ono što nismo saznali u Acerovoj službenoj objavi za javnost jest cijena bicikla koja, nije teško zaključiti, neće biti jeftina te datum početka prodaje. Te informacije, nadamo se, trebali bi saznati uskoro.

Izvor: Acer

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti