Preminuo je otac PDF-a i Photoshopa: "To je veliki gubitak za Adobe zajednicu i tehnološku industriju"

Ne mogu zamisliti boljeg, voljenijeg i sposobnijeg poslovnog partnera, rekao je nakon vijesti o smrti njegov poslovni partner dr. John Warnock.

Martina Čizmić | 18.04.2021. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ime Charlesa Chucka Geschkea nije baš toliko poznato kao ono Stevea Jobsa, no njegov je utjecaj na moderne digitalne tehnologije itekako važan. Radi se o čovjeku koji se suosnivač poznate kompanije Adobe i koji je pomogao osmisliti poznati format dokumenata PDF. Geschke je preminuo ovog tjedna u Los Altosu u Kaliforniji. Imao je 81 godinu.

To je velik gubitak za cijelu Adobe zajednicu i tehnološku industriju za koju je bio vodič i heroj desetljećima, napisao je u poruci zaposlenicima CEO Adobea, Shantanu Narayen.

Kao suosnivači Adobea, Chuck i John Warnock razvijali su revolucionarne programe koji su promijenili način na koji ljudi stvaraju i komuniciraju. Njihov prvi proizvod bio je Adobe PostScript, inovativna tehnologija koja je omogućila radikalan novi način ispisivanja teksta i fotografija na papir te je pokrenula revoluciju u izdavaštvu, stoji u poruci u kojoj se navodi kako je Chuck odgovoran za neke od najrevolucionarnijih izuma poput PDF-a, ali i Adobeovih najpoznatijih programa poput Illustratora i Photoshopa.

Ne mogu zamisliti boljeg, voljenijeg i sposobnijeg poslovnog partnera, rekao je nakon vijesti o smrti njegov poslovni partner dr. John Warnock.

Osim što je imao uzbudljiv život u tehnološkim krugovima, Geschkeu uzbuđenja nije nedostajalo ni u privatnom životu. Prije gotovo 40 godina, dvojica su ga otela na putu na posao i držala ga četiri dana tražeći otkupninu. Nakon što je obitelj isplatila 650 tisuća dolara , policija je uspjela otkriti gdje ga otmičari drže i spasiti.

Među brojnim nagradama koje je tijekom života primio za svoj rad, posebno se ističe National Medal of Technology, koja se u SAD-u dodjeljuje znanstvenicima, inženjerima i izumiteljima kao najviše državno odlikovanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti