Pretvorite svoj telefon u moćnu infrared kameru pomoću ovog dodatka

Ako želite svojim pametnim telefonom 'vidjeti u mraku' ili možda izmjeriti razinu topline dok kuhate omiljeno jelo ili u nekoj drugoj situaciji, onda je 'igračka' pod nazivom Flir One ono što vam je potrebno.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 27.06.2015. / 08:45

Pretvorite svoj telefon u moćnu infrared kameru pomoću ovog dodatka

Ako želite svojim pametnim telefonom "vidjeti u mraku" ili možda izmjeriti razinu topline dok kuhate omiljeno jelo ili u nekoj drugoj situaciji, onda je "igračka" pod nazivom Flir One ono što vam je potrebno. 

Termin "igračka" svakako treba shvatiti uvjetno, jer iza branda Flir stoji ozbiljna ekipa koja se "igra" desetljećima, upravo u dijelu razvoja tehnologije vezane uz termalne infrared kamere. Njihove se infrared kamere tako ugrađuju već desetljećima na vojne zrakoplove, surađivali su i s Formula 1 vlasnicima, a Flir One je dodatak za pametne telefone i može ih pretvoriti u infrared kameru. Radi se zapravo o infrared kameri koja koristi CMOS senzor veličine 640x480 i nakon što se "upari" s pametnim telefonom ponudit će vam mogućnost da ga koristite kao noćnu kameru koja može vidjeti u mraku (nešto poput vojnih kamera) ili mjeriti temperaturu pojedine točke koju fokusirati. 

Vrlo vjerojatno će mnogi, s potpunim pravom, pitati "a čemu bi u praksi ovo moglo služiti", ali u Flir kompaniji imaju odgovor i na to. Dakle, Flir tvrdi kako pomoću ovog dodatka možete detektirati propuste u vašim vratima ili prozorima, na način da ih "pogledate u mraku" i vidite gdje probija svjetlost, što je indikator da kroz te pukotine prolazi i zrak, analogno tome gubi se toplina i energetska učinkovitost vašeg doma... Kombinaciju Flir One uređaja i pametnog telefona možete koristiti i kao sigurnosni, nadzorni uređaj, baš zbog mogućnosti da vidi u mraku. Tu je i mogućnost korištenja kod kuhanja, jer ako neko jelo zahtijeva točno specificiranu temperaturu, Flir One je tu, prema navodima proizvođača - nepogriješiv!

Trenutačno je dostupna samo verzija za iOS odnosno Appleove pametne telefone, po cijeni od 249,99 američkih dolara, dok će za Android uređaje (s micro-USB utorom) prodaja krenuti tijekom srpnja po istoj cijeni. 

Izvor i foto The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti