Prilikom kupnje nove nekretnine mnogima je najvažniji brz i stabilan internet

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da za petinu ljudi prilikom kupovine nove nekretnine najvažniji faktor - brzina i stabilnost interneta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.11.2021. / 07:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koji su vam prioriteti prilikom potrage za novom nekretninom? Prvi i najvažniji faktor od kojeg treba krenuti jest, naravno, cijena, s kojom su svi ograničeni te se mjesto za život traži unutar određenog. tj. raspoloživog budžeta.

Brojni drugi faktori, nakon cijene naravno, utječu na odabir stana ili kuće te ovise o potrebama i željama kupaca. U Velikoj Britaniji nedavno je među agencijama za posredovanje pri kupnji i prodaji nekretnina provedeno istraživanje oko prioriteta prilikom kupovine nekretnina i dobiveni rezultati pokazali su na jedan prilično zanimljiv trend.

Slika nije dostupna Je li brzina interneta u Hrvatskoj zaista tako mala kako nam se ponekad čini?

Naime, za veliki broj kupaca nekretnina od velike, nekima možda i presudne važnosti jest - kvaliteta interneta. U mnogim slučajevima, korisnici smatraju da je dobra internetska veza obavezna, komentirao je za BBC James Hummerstone-Pope iz agencije Purple Bricks i dodao kako loš WiFi i mobilni signal mogu biti ključni pri donošenju odluke o kupovini, tj. odustajanju od kupovine nekretnine.

Upiti o kvaliteti interneta i internetskim brzinama porasli za skoro za 70 posto od početka pandemije. Razlozi su jasni. Mnogi su počeli raditi od kuće, a dio njih nastavio je i s radom iz kućnog ureda ili hibridnim načinom rada i dalje te je za njih stabilan i brzi internet obavezan. Oko trećine ispitanika traži brzine veće od 300 Mbps, a zahvaljujući takvim brzinama nekretnina može dobiti na vrijednosti za 5 tisuća funti. Nekima niti 300 Mbps nije dovoljno te za svoj novi dom 23 posto kupaca traži brzine od čak 1Gbps.

Internet Znanstvenici postigli nevjerojatnu brzinu interneta: 1000 filmova mogu skinuti u manje od sekunde

Prilikom kupovine nekretnina Britancima je ipak najvažnija veličina stana/kuće, odnosno posjeda kojeg kupuju (za 23 posto njih), dok je za 20 posto njih najvažnija kvaliteta interneta. Nakon toga slijedi broj spavaćih soba (18 posto), starost nekretnine (10 posto) te prometna povezanost (9 posto).

Prema podacima britanskog regulatora Ofcoma, više od 60 posto kućanstava u Velikoj Britaniji ima pristup brzinama interneta većim od 300 Mbps, no samo dio njih zaista plaća takve brzine. Prosječna brzina interneta u Velikoj Britaniji iznosi 50,4 Mbps.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti