Priprema za budućnost: Zaboravite zid, ovo je novi prioritet Donalda Trumpa

Cilj inicijative jest usmjeriti državne agencije na ulaganja povezana istraživanjem i razvojem umjetne inteligencije te pripremiti radnike na budućnost u kojoj će dominirati AI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.02.2019. / 10:11

Trump (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Umjetna inteligencija radikalno će promijeniti naše živote u budućnosti, a hoće li njezin utjecaj većinom biti pozitivan ili će se ostvariti neki scenarij iz apokaliptičnih filmova u kojima će AI okrenuti palac dolje ljudima i pokušati nas izbrisati s lica zemlje, nitko ne može znati. No zato već sada znamo koje zemlje bi mogle dominirati ovim tržištem sljedećih desetljeća, a onaj tko bude mogao kontrolirati umjetnu inteligenciju imat će veliku moć i utjecaj na cijeli svijet.

Potencijal AI odavno su prepoznali Kinezi koji ulažu velike resurse u razvoj i istraživanje umjetne inteligencije, kao i u obrazovanje te bi upravo najmnogoljudnija zemlja na svijetu želi postati lider globalnog tržišta.

Da do toga ipak ne dođe, pokušat će se pobrinuti prvi čovjek SAD-a Donald Trump, koji će danas potpisati izvršnu uredbu kojom će od državnih agencija zatražiti povećanje investicija i ulaganje dodatnih resursa u istraživanje, razvoj i promociju umjetne inteligencije, prenijeli su na Reutersu izjavu visokopozicioniranog člana Trumpove administracije.

Roboti (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Trump je u nedavnom obraćanju naciji spomenuo nove i velike infrastrukturne investicije, uključujući i investicije u tehnologije budućnosti poput umjetne inteligencije. Američki predsjednik na AI gleda kao na tehnologiju koja utječe na sve aspekte ljudskih života te novom inicijativnom želi ubrzati njezin razvoj kako bi SAD-u osigurao dominantnu poziciju na globalnom tehnološkom tržištu.

Cilj inicijative jest usmjeriti državne agencije na ulaganja povezana istraživanjem i razvojem umjetne inteligencije, istraživačima i znanstvenicima omogućiti pristup federalnim datotekama i modelima povezanim s njihovim istraživanjima te, što je iznimno bitno, pripremiti radnike na prilagodbu novom razdoblju u kojem će dominirati AI, a dio njih će ostati bez posla.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti