Upustiti se u avanturu i stvoriti nešto novo i svoje san je mnogih. No tek se rijetki odluče suočiti sa svojih strahovima i prihvatiti izazov. Kako bi što više mladih dobilo priliku suzbiti strah od izazova i inovacija te se okušati u stvaranju nečeg novog, pokreće se projekt Hrvatska stvara.

Tvrtka STEMI i Udruga Programerko, kao predstavnik Code Cluba Hrvatska s partnerima, predstavit će projekt Hrvatska stvara u petak, 26. siječnja u 15:30 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

U sklopu događaja posjetitelji će imati priliku čuti zanimljive priče o razvoju tehnoloških tvrtki. Od najbrže rastućih tvrtki u Europi Rimac automobili i Hangar 18 saznat će kako se u Hrvatskoj stvorio najbrži električni automobil na svijetu ili pak pametni telefon NOA. Mladi poduzetnik Ivan Mrvoš ispričat će kako je nastala pametna klupa koja osvaja svijet, dok će Albert Gajšak ispričati kako srednjoškolci mogu zakoračiti u poduzetništvo.

U pauzama između predavanja moći će se razgledati tehnološki izumi mladih hrvatskih stvaratelja – od podmornice za istraživanje podmorja, 3D printera, do raznih robota i igraćih konzola.

Projektom želimo izgraditi zajednicu volontera diljem Hrvatske koji će biti potpora mladima u njihovoj avanturi stvaranja. Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu. Naš cilj nije da svi postanu programeri, nego da mladi imaju priliku zajedno istraživati i razvijati svoje ideje. Da u suradnji s vršnjacima razvijaju digitalne vještine i kreiraju zajedničku budućnost, bez obzira na to koju karijeru odabrali. Želimo osigurati mjesta u cijeloj Hrvatskoj gdje se mladi mogu sastajati, učiti i postati stvaratelji novih tehnologija, kaže Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Iako je projekt usmjeren na prirodoslovna i tehnička područja, prije svega služi kao baza za daljnji razvoj pojedinaca i njihovih interesa. Želimo mlade motivirati da postanu aktivni sudionici u društvu koji razmišljaju, istražuju i razvijaju nove ideje. Takvi aktivni sudionici doprinose razvoju gospodarstva i otvaraju nove mogućnosti koje će zadržati mlade u Hrvatskoj. Događanjem želimo školarcima pokazati da i u Hrvatskoj ima mjesta za lijepe i inovativne priče te im pružiti podršku u kreiranju istih. Želimo mladima pokazati kako u istraživanju i razvoju ideja nisu sami, rekao je Marin Trošelj iz STEMI-ja.

Danas se mladima pruža Hrvatska kakva će biti sutra, a nositelji projekta žele Hrvatsku koja se ne boji izazova i inovacija, Hrvatsku koja surađuje, stoga pozivaju sve zainteresirane da se pridruže na predstavljanju projekta.

Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale sponzore. Za provedbu projekta odgovorni su STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju