Projekt Hrvatska stvara želi motivirati mlade da razvijaju, istražuju i razmišljaju

Želimo mlade motivirati da postanu aktivni sudionici u društvu koji razmišljaju, istražuju i razvijaju nove ideje, poručuju inicijatori.

Martina Čizmić | 27.01.2018. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pred punom dvoranom mladih (i onih koji se tako osjećaju), na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, predstavljen je projekt "Hrvatska stvara". Projekt koji želi diljem Hrvatske okupiti mlade i potaknuti ih da stvore nešto novo ili realiziraju svoju ideju, privukao je zanimanje mladih, ali i onih nešto starijih.

Projektom želimo izgraditi zajednicu volontera diljem Hrvatske koji će biti potpora mladima u njihovoj avanturi stvaranja. Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu. Naš cilj nije da svi postanu programeri, nego da mladi imaju priliku zajedno istraživati i razvijati svoje ideje. Da, u suradnji s vršnjacima, razvijaju digitalne vještine i kreiraju zajedničku budućnost bez obzira koju karijeru odabrali. Želimo osigurati mjesta u cijeloj Hrvatskoj gdje se mladi mogu sastajati, učiti i postati stvaratelji novih tehnologija, istaknula je Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Kako ističe Marin Trošelj, direktor tvtke STEMI i jedan od incijatora projekta, želja je potaknuti mlade da budu kreativni i inovativni. Da uspjeh poput onog Mate Rimca, Ivana Mrvoša ili Alberta Gajšaka ne bude samo iznimka već da se mladima pokaže kako je moguće uspjeti i u Hrvatskoj.

Iako je projekt usmjeren na prirodoslovna i tehnička područja, prije svega služi kao baza za daljnji razvoj pojedinaca i njihovih interesa. Želimo mlade motivirati da postanu aktivni sudionici u društvu koji razmišljaju, istražuju i razvijaju nove ideje. Takvi aktivni sudionici doprinose razvoju gospodarstva i otvaraju nove mogućnosti koje će zadržati mlade u Hrvatskoj. Događanjem želimo školarcima pokazati da i u Hrvatskoj ima mjesta za lijepe i inovativne priče te im pružiti podršku u kreiranju istih. Želimo mladima pokazati kako u istraživanju i razvoju ideja nisu sam, rekao je Trošelj.

Potporu projektu dale su brojne tvrtke, ali i Vlada.

Tako je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo kako će projekt imati potporu cijele Vlade, jer smatra da projekti poput "Hrvatske stvara" mogu samo pozitivno djelovati na razvoj društva.

Prvi je korak već napravilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je pokrovitelj projekta, a uz sponzore i partnere, u projekt se mogu uključiti i svi ostali koji su zainteresirani za dijeljenje znanja s mladima.

Projekt će prvenstveno biti namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima koji će okupljeni kroz Code Clubove dobiti prostor i priliku za stvaranje nečeg novog kako bi umjesto konzumenata tehnologije postali njegovi stvaratelji.

Posjetitelji su na FER-u imali prilike i vidjeti cijeli niz zanimljivih projekata koje su mladi inovatori i poduzetnici već predstavili na različitim sajmovima diljem svijeta.

Tako se mogla zaigrati nova društvena igra Mundus, koja je spoj Monopolija, Sraza, Rizika i kviza, a igra se na ploči koja je povezana s mobilnim telefonom.

Kako su nam pojasnili autori igre, Filip Hercig, Matija Fućek i Fran Zekan, u planu im je do kraja godine ispolirati prototip i krenuti u Kickstarter kampanju, a nadaju se da igra u konačnici neće biti skuplja od drugih društvenih igara koje je trenutno moguće kupiti.

Osim Mundusa, posjetitelji su se mogli fotografirati s robotom Pepperom, sjesti u formulu koju su napravili studenti, isprobati električni bicikl Greyp ili pogledati kako izgleda kazalište u kojem glume roboti, ali i poslušati zanimljiva predavanja o tome kako je nastao prvi hrvatski električni automobil svjetskog glasa, što je potrebno za osmisliti i napraviti solarnu klupu ili kako je hrvatska igraća konzola privukla pozornost velikog Amazona na CES sajm u Las Vegasu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti