Pronađena "Pi Zemlja", utjelovljenje čuvene matematičke konstante u svemiru

Astronomi su pronašli još jedan egzoplanet veličinom sličan Zemlji, a sam pronalazak ne bi bio toliko zanimljiv da jedna njegova karakteristika nema poveznicu s matematikom.

Branimir Vorša | 22.09.2020. / 15:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Egzoplanet K2-315b nalazi se u orbiti oko patuljaste zvijezde i udaljen je 186 svjetlosnih godina od Zemlje, objavljeno je u novoj studiji. No dok je njegovo otkriće samo još jedno u nizu otkrivenih egzoplaneta, ovaj je poseban po tome što napravi punu orbitu oko svoje zvijezde za 3,14 zemaljskih dana.

Navedeni broj uobičajeno je korištena približna procjena naširoko poznate matematičke konstante "pi". Pi predstavlja omjer između opsega i promjera kruga. Pi je zapravo iracionalan matematički broj, što znači da se njegove decimale nižu u beskonačnost.

K2-315b je uočen proučavanjem podataka prikupljenih još 2017. godine, tijekom produžene NASA-ine K2 misije svemirskog teleskopa Kepler. Podatke je potvrdila i mreža zemaljskih opservatorija SPECULOUS ove godine.

Planet se kreće precizno poput sata, kaže voditelj studije Prajwal Niraula, student na postdiplomskom studiju na MIT-ju.

Koautor studije i profesor na MIT-ju Julien de Wit pak kaže da nam svima u životu treba malo zabave ovih dana, a to se odrazilo u naslovu studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Astronomical Journal i u koje je egzoplanet nazvan "Pi Zemljom".

Kao što mu i ime sugerira, K2-315b je 315. egzoplanet pronađen korištenjem podataka prikupljenih u spomenutoj K2 misiji NASA-ina teleskopa Kepler.

Niraula i njegovi kolege procjenjuju da je taj egzoplanet na 95 posto veličine Zemlje, no njegova masa zasad nije poznata. Isto tako, s obzirom na to da se nalazi vrlo blizu svoje matične zvijezde, njegova je površina prevruća za život kakav poznajemo.

No u objavi vijesti o novoj studiji na stranicama MIT-ja piše kako je temperatura od 177 Celzijevih stupnjeva na površini zapravo idealna za pečenje pite (pie, na engleskom), što je očita igra riječi s matematičkom konstantnom pi.

Izvor: Space.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti