Prošla 2013 godina tako će ostati upisana kao prva u povijesti u kojoj je isporučena enormna količina pametnih telefona, ali i kao prva u kojoj je isporučeno više smartphonea nego klasičnih mobitela.

Ovo je samo još jedan dokaz enormne ekspanzije pametnih telefona, koji su postali najtraženiji i najprodavaniji uređaji, što polako obične mobitele gura u zapećak tržišta. Podatak o čak milijardu i 42 milijuna isporučenih smartphonea u 12 mjeseci 2013. doista je impresivan, kao i povećanje od čak 38,4% u odnosu na godinu ranije, jer je u 2012. isporučeno 752,3 milijuna komada pametnih telefona.  U 2012. su još uvijek klasični mobiteli držali dominaciju, jer je pametnih telefona isporučeno 41,7%, ali se prošle godine i taj trend promijenio, pa je u 2013. na tržište plasirano 55,1 smartphonea od ukupnog broja mobitela.

Što se tiče pojedinačnih proizvođača, Samsung je potvrdio vodeću poziciju, s popriličnom prednošću u odnosu na konkurente, pa je tako proizvođač iz Južne Koreje u 2013. isporučio 319,3 milijuna uređaja, što je 31,3% ukupno isporučenih pametnih telefona, dok je u 2012. Samsung držao 30,3% tržišta. Prvi do njega je Apple, koji sa isporučenih 153,4 milijuna drži tržišni udio od 15,3%, dok su svi ostali proizvođači daleko ispod 10% tržišnog udjela. Gledajući ove podatke, evidentno je kako će se takav trend dominacije pametnih telefona u odnosu na klasične dodatno nastaviti, jedino je pitanje u kojoj mjeri... 

Izvor: BusinessWire

Prošle godine po prvi puta isporučeno više od milijardu pametnih telefona

Prošle godine po prvi puta isporučeno više od milijardu pametnih telefona