Prvi čovjek velikog tajvanskog proizvođača čipova poručio: Ako dođe do rata, svi će biti gubitnici

Nakon posjete Pelosi Tajvanu, na dalekom istoku ponovno je počelo zveckanje oružjem. Nadamo se kako će sve ostati samo na prijetnjama, ne i na pravim akcijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2022. / 08:06

TSMC (Foto: Afp)

Dok je protekle dvije godine obilježila pandemija koronavirusa i sve što je povezano s njom (zaključavanja, maske, karantene itd.), ovo je, nažalost, godina rata (nadamo se ne i ratova). Iako se o tome puno govorilo, Putinov napad na Ukrajinu mnoge je šokirao, a u posljednje vrijeme sve je napetije između Kine i SAD-a.

Slika nije dostupna Zbog poskupljenja čipova analitičari očekuju nova povećanje cijena proizvoda

Kinezi su komentirali kako je posjet Nancy Pelosi Tajvanu velika provokacija te su najavili vojne vježbe oko otoka i sve što se možemo nadati je da ne ta kriza neće kulminirati novim vojnim sukobom.

O tome je nedavno u jednom intervjuu govorio i Mark Liu, predsjednik kompanije TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing). Riječ je o velikom proizvođaču čipova na svijetu koja proizvodi procesore za kompanije poput Applea i Qualcomma.

Tijekom intervjua za CNN, jedna od tema koje su se dotakli bio je i potencijalni rat, odnosno napad Kine na Tajvan u koji bi se mogao uključiti i SAD. Ako dođe do rata, rekao je Liu, neće biti pobjednika i svi će izgubiti te u tom slučaju, čipovi više neće biti najvažnija stvar o kojoj bi trebali razmišljati.

Što se njihovih tvornica tiče, Liu kaže da ih nitko ne može zauzeti silom te da u slučaju rata one više ne bi bile operabilne, zato što je riječ o sofisticiranim proizvodnim pogonima koji ovise o povezanosti u stvarnom vremenu s vanjskim svijetom, s Europom, Japanom i SAD-om, od materijala do kemikalija i rezervnih dijelova do softvera i dijagnoza.

Slika nije dostupna Odgovor na globalnu nestašicu čipova: TSMC i Sony planiraju izgraditi tvornicu čipova u Japanu

U tom slučaju, dakle, stala bi proizvodnja i velike tehnološke kompanije više ne bi mogle dobivati čipove koji su im nužni za proizvodnju uređaja poput telefona, tableta, računala itd.

U intervju predsjednik TSMC-a usporedio je potencijalni vojni sukob u Tajvanu s rusko-ukrajinskim ratom. Rekao je da, iako je riječ o totalno drukčijim konfliktima, ekonomski učinak na druge zemlje bio bi sličan, zbog čega je potaknuo političke lidere da pokušaju izbjeći rat.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti