Nova poskupljenja: Zbog rata u Ukrajini i lockdowna u Kini porast će cijene prijenosnih računala

Kina je u novom lockdownu, dok se ratu u Ukrajini ne vidi kraj - sve to utječe na svjetsko gospodarstvo i cijene proizvoda.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2022. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sa širenjem pandemije, restrikcijama i zaključavanjima koja su počela još u prvom kvartalu 2020. došlo je do potpunog poremećaja u globalnim opskrbnim lancima koji su rezultirali nestašicama i poskupljenjima. Početkom ove godine ta se situacija i dalje nije riješila, a tržište je doživjelo još dva velika šoka - rat u Ukrajini i nove velike restrikcije u Kini.

Slika nije dostupna Kako bi nastavili s proizvodnjom tijekom lockdowna, kineski radnici u tvornicama moraju provoditi 24 sata dnevno

Te će posljedice globalno tržište tek osjetiti, a među inim, odrazit će se i na cijene prijenosnih računala. Prema informacijama stručnjaka koji prate ovu industriju, rat u Ukrajini i lockdown u Kini ponovno su uzrokovali povećanje proizvodnih troškova, probleme u lancima nabave, kao i druge logističke probleme za proizvođače prijenosnika. Taj rast troškova u proizvodnji morat će prebaciti na potrošače tako da u drugoj polovici godine možemo očekivati povećanje cijena prijenosnika.

Da bi moglo biti velikih problema već se moglo naslutiti u ožujku kada je Kina ponovno počela s nametanjem strogog lockdowna zbog čega su privremeno zatvorene brojne tvornice - iako je u nekima rad nastavljen tako što su radnici u njima morali živjeti i spavati. Situacija sa zaključavanjem nije se popravila niti u travnju, kao što se nije popravila niti situacija u Ukrajini, što se također negativno odražava na tržište.

Slika nije dostupna Šef Sonosa upozorio: Tehnološka industrija trenutačno je u najizazovnijim vremenima u povijesti

Ono što je prilično ironično jest da se donedavno očekivalo da će cijene prijenosnika, zbog pada velike potražnje koja je započela masovnim radom od kuće, pasti i da će laptopi u budućnosti biti jeftiniji.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti