Odgovor na globalnu nestašicu čipova: TSMC i Sony planiraju izgraditi tvornicu čipova u Japanu

Razvoj i izgradnja tvornice čipove nije brz, niti jeftin proces - ako se krene s ovim projektom, tvornica će biti gotovo 2024., a završni račun bit će veći od 7 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2021. / 17:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Neki su proizvođači automobila privremeno pauzirali proizvodnju u svojim tvornicama, novi modeli PlayStationa teško i sporo dolaze na police trgovina, a i Apple je morao smanjiti planiranu proizvodnju iPhonea. Svi ovi problemi na tržištu imaju zajednički nazivnik - nestašica čipova. Nestašica bi, prema nekim proračunima, samo automobilsku industriju ove godine mogla stajati više od 200 milijardi dolara, a ono što naročito zabrinjava jest činjenica da nitko ne zna kada bi se situacija mogla stabilizirati, odnosno kada će ponuda moći pratiti potražnju.

Slika nije dostupna Novi problemi za uzdrmanu globalnu ekonomiju: Uz nedostatak čipova, sve je izglednija i nestašica njihove ključne komponente

To najvjerojatnije neće biti sljedeće godine, a tek trebamo vidjeti kako će se situacija razvijati sljedećih godina. Jedno od rješenja za taj problem jest razvoj novih tvornica za proizvodnju čipova, no znamo da to ne ide brzo, ni jednostavno, kao što nije ni jeftino. Iz tih razloga sa svim planovima i gradnjom tvornica trebalo bi početi što prije, a čini se kako bi uskoro s razvojem tvornice čipova mogli krenuti tajvanski TSMC i Sony.

Prema pouzdanim izvorima japanskih medija, tvornicama bi se gradila u Japanu i to na Sonyjevom posjedu (u blizini njihove postojeće tvornice senzora za kamere), a većinski udio u njoj trebao bi imati TSMC. Također, navodno je za projekt zainteresirana i kompanija za proizvodnju automobilskih dijelova Denso. Cijena razvoja i izgradnje planiranog pogona iznosi više od 7 milijardi dolara, a čini se kako je japanska vlada spremna pokriti polovicu te investicije. U tvornici bi se proizvodili čipovi za kamere, automobile i druge uređaje, no ona ipak neće riješiti trenutačne probleme nestašice čipova na tržištu.

Slika nije dostupna Šef Sonosa upozorio: Tehnološka industrija trenutačno je u najizazovnijim vremenima u povijesti

Naime, ako se krenu u razvoj projekta, tvornica bi s radom trebala početi tijekom 2024. godine te bi trebala pomoći japanskoj tehnološkoj industriji u boljem i bržem oporavku od krize uzrokovane nestašicom čipova.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti