Novi problemi za uzdrmanu globalnu ekonomiju: Uz nedostatak čipova, sve je izglednija i nestašica njihove ključne komponente

Ograničenje potrošnje električne energije utječe i na proizvodnju silicija u Kini, što je dodatan udar globalnoj ekonomiji koja je u velikoj krizi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2021. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uzdrmanoj globalnoj ekonomiji prijeti novi i veliki udarac koji bi mogao utjecati na nove nestašice i cijene proizvoda. Naime, smanjena proizvodnja silicija u Kini utjecala je na njegovu cijenu koja je u manje od dva mjeseca porasla za čak 300 posto. Uz sve dosadašnje izazove, na Bloombergu su novi problem nazvali destruktivnim miksom za kompanije i potrošače.

Slika nije dostupna Šef Sonosa upozorio: Tehnološka industrija trenutačno je u najizazovnijim vremenima u povijesti

Nedostatak silicija osjeća se u brojnim industrijama, a ne samo u automobilskoj ili industriji potrošačke elektronike. Npr. norveška kemijska kompanija Elkem ASA nedavno je najavila pauziranje prodaje već dogovorenih proizvoda svojim partnerima, uz obrazloženje “više sile”, odnosno nestašice silicija na tržištu. Slično su napravile i još neke tvrtke iz iste industrije.

Novi problemi izazvani su redukcijama struje u nekim kineskim provincijama, zbog kojih je proizvodnja u tvornicama usporena, a kako je Kina najveći svjetski proizvođač silicija, jasno je koliko takva situacija djeluje na globalno tržište. Npr. proizvodnja u provinciji Yunnan (drugom najvećem proizvođači silicija u Kini - više od 20 posto ukupne kineske proizvodnje) za razdoblje od rujna do prosinca smanjena je za 90 posto u odnosu na nivo iz kolovoza.

Na Bloombergu podsjećaju kako su neki stručnjaci i prije pandemije upozoravali na potencijalne probleme s nestašicama te naglašavaju kako je situacija kojoj sad svjedočimo prilično alarmantna. To se pogotovo odnosi na ionako uzdrmanu automobilsku industriju u kojoj se silicij, među inim, koristi i s aluminijem za proizvodnju blokova motora i druge dijelove.

Slika nije dostupna Stručnjaci preporučuju da ove godine blagdanski šoping obavite ranije

Najbolje je to opisao Keith Wildie iz kompanije Romco Metals: Ako imate ograničenja u opskrbi silicijem, onda imate problem. Kaže kako i dalje postoji “neka ponuda”, no cijena je očito previsoka. Kako će se situacija kretati tijekom sljedećih mjeseci, teško je pretpostaviti te je trenutačno jedino sigurno da smo pred razdobljem rasta inflacije, kašnjenja proizvoda i povećanja cijena.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti