U nekim tvornicama automobila privremeno je zaustavljena proizvodnja vozila, a i dalje vlada nestašica Sonyjevih i Microsoftovih konzola nove generacije koje su gameri toliko dugo čekali. Razlog za to prvenstveno se nalazi u nestašici čipova koja vlada u posljednje vrijeme i koja bi mogla utjecati na brojne industrije, a ono što je posebno zabrinjavajuće jest što se situacija možda neće oporaviti do - 2023. godine.

Angela Merkel (Foto: AFP) Može li EU napraviti tehnološki iskorak? Merkel smatra da bi se čipovi i baterije trebali proizvoditi u Europi

Na tu su mogućnost upozorili iz najvećeg svjetskog proizvođača čipova Taiwan Semiconductor Manufacturinga Co. (TSMC). Njihove tvornice čipova trenutačno rade s maksimalnim kapacitetom koji ne može pokriti veliku potražnju koja će, nije teško zaključiti, tijekom sljedećih godina biti sve veća. Veći kapacitet proizvodnje čipova TSMC mogao bi imati tek 2023. i iz te kompanije vjeruju kako bi tada pritisak mogao malo popustiti. Među klijentima ove kompanije su Apple, Nvidia, Qualcomm i brojne druge kompanije, pri čemu treba naglasiti da Qualcommovi čipseti Snapdragon pokreću veliki broj pametnih telefona koji rade na Androidu.

Prije dva mjeseca iz Qualcomma su objavili kako imaju problema s prevelikom potražnjom, a izvještaji insidera govore kako nestašicu čipova već sada osjeća i Apple.

U TSMC-u, naravno, namjeravaju poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi odgovorili na povećanje potražnje te će navodno investirati čak 30 milijardi dolara na nadogradnje postojećih tvornica i gradnju novih. No kako upozoravaju na PC Worldu, nadogradnja tvornica s kojima bi se povećali proizvodni kapaciteti može trajati mjesecima, a izgradnja novih tvornica čipova može trajati - godinama.

Slika nije dostupna Promjene u najvećoj svjetskoj tvornici dizelskih motora najbolje nam govore o budućnosti automobilske industrije

Bolje vijesti oko situacije na tržištu čipova nema niti prvi čovjek Intela Pat Gelsinger koji je u nedavnom intervjuu za The Washington Post rekao kako će proći još nekoliko godina dok se riješi problem nestašice čipova.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju