Nestašica čipova mogla bi potrajati do 2023. godine

Globalna potražnja čipova puno je veća od trenutačnih proizvodnih kapaciteta, a čini se da se taj problem neće tako brzo riješiti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.04.2021. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U nekim tvornicama automobila privremeno je zaustavljena proizvodnja vozila, a i dalje vlada nestašica Sonyjevih i Microsoftovih konzola nove generacije koje su gameri toliko dugo čekali. Razlog za to prvenstveno se nalazi u nestašici čipova koja vlada u posljednje vrijeme i koja bi mogla utjecati na brojne industrije, a ono što je posebno zabrinjavajuće jest što se situacija možda neće oporaviti do - 2023. godine.

Angela Merkel (Foto: AFP) Može li EU napraviti tehnološki iskorak? Merkel smatra da bi se čipovi i baterije trebali proizvoditi u Europi

Na tu su mogućnost upozorili iz najvećeg svjetskog proizvođača čipova Taiwan Semiconductor Manufacturinga Co. (TSMC). Njihove tvornice čipova trenutačno rade s maksimalnim kapacitetom koji ne može pokriti veliku potražnju koja će, nije teško zaključiti, tijekom sljedećih godina biti sve veća. Veći kapacitet proizvodnje čipova TSMC mogao bi imati tek 2023. i iz te kompanije vjeruju kako bi tada pritisak mogao malo popustiti. Među klijentima ove kompanije su Apple, Nvidia, Qualcomm i brojne druge kompanije, pri čemu treba naglasiti da Qualcommovi čipseti Snapdragon pokreću veliki broj pametnih telefona koji rade na Androidu.

Prije dva mjeseca iz Qualcomma su objavili kako imaju problema s prevelikom potražnjom, a izvještaji insidera govore kako nestašicu čipova već sada osjeća i Apple.

U TSMC-u, naravno, namjeravaju poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi odgovorili na povećanje potražnje te će navodno investirati čak 30 milijardi dolara na nadogradnje postojećih tvornica i gradnju novih. No kako upozoravaju na PC Worldu, nadogradnja tvornica s kojima bi se povećali proizvodni kapaciteti može trajati mjesecima, a izgradnja novih tvornica čipova može trajati - godinama.

Slika nije dostupna Promjene u najvećoj svjetskoj tvornici dizelskih motora najbolje nam govore o budućnosti automobilske industrije

Bolje vijesti oko situacije na tržištu čipova nema niti prvi čovjek Intela Pat Gelsinger koji je u nedavnom intervjuu za The Washington Post rekao kako će proći još nekoliko godina dok se riješi problem nestašice čipova.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti