Može li EU napraviti tehnološki iskorak? Merkel smatra da bi se čipovi i baterije trebali proizvoditi u Europi

Zemlje Europske unije trebaju povećati ulaganje u tehnologiju i fokusirati se na proizvodnju čipova, razvoj baterija za električna vozila i cloud computing.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2020. / 14:30

Angela Merkel (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Europska unija trebala bi agresivnije konkurirati velikim tehnološkim kompanijama iz SAD-a i Azije, komentirala je Angela Merkel u nedavnom razgovoru za Financial Times. Dodala je kako je potrebno povećati ulaganje u tehnologiju i posebno se fokusirati na stvari poput proizvodnje baterija za električne automobile, proizvodnju čipova i cloud computing.

Punionica e-vozila Merkel najavila širenje mreže punionica za električne automobile

Proizvodnja baterija posebno je bitna za jednu od perjanica njemačke ekonomije Volkswagen, koji ima velike planove na tržištu električnih vozila. Planiraju uložiti desetke milijarde eura, predstaviti nove modele e-automobila i raditi na širenju mreže stanica za punjenje. Koliko su električna vozila važna za VW, najbolje govori podatak da su model ID 3 nazvali trećim najvažnijim automobilom u povijesti kompanije, nakon Bube i Golfa.

Baterije za njihova električna vozila danas se većinom proizvode u Kini i Južnoj Koreji, a kompanija bi u suradnji sa švedskim Northvoltom trebala izgraditi tvornicu baterija u Njemačkoj, ali tek za tri godine.

No želje o proizvodnji čipova i baterija o kojima je Merkel govorila neće biti lako pretočiti u stvarnost. Europska unija, naglašavaju na CNN-u, nema inovacijski hub na razini Silicijske doline, kao ni stratešku podršku država kakvu imaju brojne kompanije u Aziji, što je otegotna okolnost za tvrtke u EU-u koje žele konkurirati na globalnom tehnološkom tržištu.

Angela Merkel (Foto: AFP) Merkel protiv Trumpa: Europa će sama odlučivati tko će joj graditi 5G mrežu

Kada je govorila o tehnološkom iskoraku, zanimljivo je da Merkel nije govorila o Njemačkoj, već o Europskoj uniji, što je stajalište koje zastupa i prvi čovjek Francuske Emmanuel Macron, koji se zalaže za stvaranje i zaštitu snažne europske industrije s kojom bi se moglo konkurirati američkim i azijskim kompanijama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti