Merkel protiv Trumpa: Europa će sama odlučivati tko će joj graditi 5G mrežu

BDI je pozvao na široku europsku koordinaciju o sigurnosnim specifikacijama koje bi bi bile neovisne o proizvođačima opreme.

Martina Čizmić | 17.05.2019. / 08:33

Angela Merkel (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i moćno udruženje industrijalaca BDI distancirali su se od američke odluke o stavljanju kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija na crnu listu.

Kina je kritizirala američki potez i zaprijetila da će poduzeti korake kako bi zaštitila svoje tvrtke, dok se gospodarski teškaši sukobljavaju oko trgovine.

Europa treba zadržati vlastiti smjer, rekao je BDI i dodao da Europska unija treba samostalno odlučiti koje će kompanije smjeti izgraditi infrastrukturu za 5G mrežu.

Europa ne smije biti uvučena u trgovinski spor Kine i SAD-a, poručuje BDI.

Merkel, upitana na novinskoj konferenciji o američkoj odluci, rekla je da se Njemačka treba držati svoje pozicije, prema kojoj tvrtke koje se prijavljuju na natječaj za izgradnju 5G mreže moraju ispuniti kriterije koje postavlja vlada.

Njemačka je u ožujku postavila stroga pravila za dobavljače telekomunikacijske mrežne opreme, ali Huawei nije izdvojen, usprkos zabrinutosti zbog povezanosti te tvrtke s kineskom vladom.

BDI je potaknuo njemačku vladu i Europsku komisiju da se drže planirane natječajne procedure te da ubrzo dogovore zajedničke sigurnosne standarde.

Njemačka industrija ubrzo treba sigurnost planiranja i pravnu sigurnost za 5G ekspanziju, rekao je BDI i pozvao na široku europsku koordinaciju o sigurnosnim specifikacijama koje bi bi bile neovisne o proizvođačima opreme.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti