Zbog nestašice čipova Apple smanjuje proizvodnju iPhonea 13

Apple je u posljednja tri mjeseca ove godine namjeravao proizvesti 90 milijuna iPhonea, no kako neće dobiti planiranu količinu čipova, smanjit će proizvodnju za oko 10 milijuna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2021. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve do nedavno činilo se kako će Apple ostati imun na nestašicu čipova te da su, za razliku od brojnih globalnih kompanija, uspjeli osigurati dovoljnu zalihu koja neće štetiti njihovu poslovanju. Ipak, prema posljednjim medijskim natpisima, njihovi partneri ipak neće na uspjeti ispoštovati dogovore te im dostaviti dogovorenu količinu čipova na vrijeme.

Slika nije dostupna Novi modeli iPhonea hardverske su zvijeri koje bi trebale oduševiti ljubitelje fotografiranja i snimanja videa

To znači da niti Apple neće moći proizvesti planiranu količinu iPhonea do kraja ove godine pa će, umjesto očekivanih 90 milijuna telefona koliko je trebalo izaći s proizvodnih traka u posljednjem kvartalu, ta brojka biti za oko 10 milijuna manja. Dogovorenu količinu čipova Appleu neće moći isporučiti Texas Instruments i Broadcom. U novoj generaciji iPhonea koriste se četiri odvojena Broadcomova čipova te tri čipa TI-a. Naravno, na ove je informacije odmah reagirala burza na kojoj su se dionice Applea zacrvenile te je tržišna vrijednost kompanije smanjena.

Informacije objavljene na Bloombergu odnose se samo na posljednji kvartal ove godine, no prema svemu što možemo pročitati posljednjih mjeseci o stanju na globalnom tržištu i nestašicama čipova, nije teško pretpostaviti kako bi Apple mogao i tijekom sljedeće godine smanjiti očekivanja o broju proizvedenih pametnih telefona.

Slika nije dostupna Cook ne želi da korisnici iPhonea beskonačno i besmisleno skrolaju po svojim telefonima

Najvećih problema s nestašicom čipova imaju proizvođači automobila te je u nekim tvornicama proizvodnja privremeno zaustavljena. Trenutačno nitko ne zna koliko bi ova kriza mogla potrajati, no dio stručnjaka kaže kako bi se trebala nastaviti i tijekom sljedeće godine te će se odraziti ne samo na brojne tvrtke, već i na potrošače kojima željeni proizvodi neće biti dostupni na vrijeme, odnosno postoji mogućnost i poskupljenja proizvoda.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti