Nestašica čipova na mobilnom tržištu: Svi imaju problema, osim jedne kompanije

Potražnja za čipovima puno je veća od ponude i to se osjeti na svim tržištima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.08.2021. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ne treba očekivati da će problemi s nestašicom čipova završiti tako brzo te analitičari očekuju kako bi i cijela sljedeća godina trebala biti izazovna. Pored postojećih problema koji traju već neko vrijeme, situaciji ne pomaže niti situacija u zemljama u kojima se proizvode i testiraju čipovi poput Malezije.

Slika nije dostupna Intelov CEO nije optimističan: Nestašica čipova mogla bi potrajati godinama

Zbog povećanja broja slučajeva zaraženih virusom SARS-CoV-2 tvornice koje su važne za globalnu isporuku čipova na kratko su zatvorene ili rade smanjenim kapacitetom, što je još jedan faktor koji utječe na isporuku čipova koja ionako trenutačno ne može pratiti potražnju.

Do sada su najveće žrtve takve situacije bile automobilske kompanije te planirane isporuke vozila, ovisno o kompaniji, kasne mjesecima, no čini se kako bi sve većih problema mogle imati i mobilne kompanije. Prema izvještaju kompanije Wave7 Research za SAD, posebno su izdvojene dvije kompanije koje imaju problema s nabavkom čipova, odnosno s dostupnosti njihovih telefona na tržištu. Jedna je OnePlus, a druga je globalni smartphone lider Samsung.

Južnokorejska kompanija ipak nema problema sa svojim najjačim telefonima poput modela iz serije Galaxy S21, no u nekim trgovinama i operaterima vlada nestašica uređaja poput Galaxyja A02, Notea 20, Galaxyja A21 i A51. Razlog za to je što su u Samsungu, logično, prioritet u proizvodnji dali svojim top modelima.

Ipak, kako se navodi u izvještaju, nemaju svi istih problema. Kao pozitivan primjer navodi se - Apple. Cookova kompanija uspjela je na vrijeme osigurati veliku zalihu čipova tako da su njihovi telefoni dostupni i na njih ne treba čekati kao na neke konkurentske modele.

Slika nije dostupna Zbog povećanih troškova u proizvodnji čipova, uskoro bi mogle porasti i cijene proizvoda

Bit će zanimljivo pratiti situaciju na tržištu do kraja godine. Već za oko tri tjedna možemo očekivati novu generaciju iPhonea za kojom će ponovno vladati velika potražnja i to će biti najbolji test za Apple, odnosno tako ćemo saznati utječe li (i koliko) globalna nestašica čipova i na njih ili su, kako stoji u izvještaju, ipak uspjeli osigurati dovoljnu količinu čipova za posljednji kvartal kada je tradicionalno najveća potražnja za potrošačkom elektronikom.

Izvor: PC Mag
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti