Intelov CEO nije optimističan: Nestašica čipova mogla bi potrajati godinama

Nestašica čipova poremetila je planove brojnim tvrtkama - od onih koje proizvode pametne uređaje do onih koje proizvode automobile.

Martina Čizmić | 03.05.2021. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nestašica čipova koja je zahtvatila cijeli svijet, neće se tako skoro riješiti. Barem ako je vjerovati informacijama koje dolaze iz same industrije.

U razgovoru za CBS-ovu emisiju "60 minuta", Intelov novi CEO, Pat Gelsinger, otkrio je kako se problem nestašice vjerojatno neće riješiti još nekoliko godina, te će se zbog toga tvrtke morati okrenuti alternativnim rješenjima. Jedno od njih je zasigurno i učinkovitija proizvodnja još učinkovitijih čipova.

Problem je što je pandemija, koja je započela u Kini, a onda se proširila cijelim svijetom, uvelike utjecala na proizvodnju čipova, ali i povećala potražnju za cijelim nizom elektroničkih proizvoda koji te čipove trebaju za rad.

Čak je i Apple najavio kako bi zbog nestašice čipova mogao smanjiti proizvodnju iPada i Macova, a slične su objave imali i drugi proizvođači potrošačke elektronike. U konačnici, neke su tvrtke, poglavito iz automobilske industrije, morale smanjiti ili čak obustaviti proizvodnju.

Stoga ne iznenađuje da su u Volkswagenu počeli razmišljati o proizvodnji vlastitih čipova. Prije svega to se odnosi na čipove za autopilote u njihovim električnim vozilima. To bi Volkswagenu omogućilo bolju samostalnost u proizvodnji, ali i otvorilo prostor za stvaranje vlastite tehnologije za autonomnu vožnju. Prema trenutno dostupnim podacima, Volkswagen bi dizajnirao čipove, dok bi sama proizvodnja i dalje bila u rukama treće strane.

Međutim, pokretanje takve proizvodnje nije ni brzo ni jeftino, pa će Volkswagen svoje čipove moći ugrađivati tek u nove generacije električnih vozila. 

Izvor: TechTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti