Cook ne želi da korisnici iPhonea beskonačno i besmisleno skrolaju po svojim telefonima

Izvršni direktor Applea komentirao je situaciju s Facebookom, odnosno Instagramom i mentalnim problemima koje u djece izaziva pretjerano korištenje te društvene mreže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.10.2021. / 07:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovisnost o mobilnim uređajima i društvenim mrežama, kao i mentalni problemi do kojih može doći zbog te ovisnosti i pretjeranog korištenja aplikacija poput Instagrama u posljednje su vrijeme jedna od tema koja dominira medijima. Razlog za to je zviždačica koja je otkrila da su u Facebooku, nakon internog istraživanja, bili svjesni negativnih učinaka Instagrama na mlade, no ne samo da nisu ništa konkretno poduzeli, već su čak odlučili na razvoj verzije koja će biti namijenjena djeci mlađoj od 13 godina.

Slika nije dostupna To je pravi bonus! Tim Cook od Applea dobio dionice u vrijednosti 750 milijuna dolara

U nedavnom intervjuu te se teme dotakao i prvi čovjek Applea Tim Cook, koji je rekao da su upravo radi spomenutih stvari poput ovisnosti i ostalih negativnih učinaka pretjeranog korištenja mobilnih uređaja i društvenih mreža uveli opciju koja korisnicima pokazuje koliko vremena dnevno provode na svojim telefonima. Cook smatra kako bi tehnologija trebala služiti čovječanstvu, a ne da situacija bude obrnuta, iako se čini da je često upravo tako, odnosno da su tehnologija i brojni uređaji koje koristimo u potpunosti zavladali našim životima.

Objasnio je kako ne želi da korisnici “beskonačno i besmisleno skrolaju”, što mnogi najčešće i rade, već želi da ljudi sa svojim uređajima rade neke korisne stvari. Kao primjere spomenuo je izložbu fotografija kojoj je nazočio te povezivanje s prijateljima i obitelji putem FaceTimea.

Slika nije dostupna Iako novi model iPhonea nisu oduševili, Apple bi ponovno mogao oboriti prodajne rekorde

Rješavanje problema ovisnosti o tehnologiji i internetu jedan je od značajnih prioriteta Cookove kompanije u budućnosti, a jedan od projekata na kojem rade jest i praćenje mentalnog stanja korisnika temeljeno na podacima s njihovih telefona, ali i podacima poput analize izraza lica, otkucaja srca i slično. Cilj je prepoznati rane znakove mentalnih problema poput depresije, anksioznosti i slično, kako bi se na vrijeme pristupilo terapiji ili kako bi se uvele promjene s kojima bi se spriječili daljnji problemi.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti