To je pravi bonus! Tim Cook od Applea dobio dionice u vrijednosti 750 milijuna dolara

Bonus koji je Cook dobio zaista je velik, a brojke koje je kompanija ostvarila tijekom proteklog desetljeća pokazuju i da je u potpunosti zaslužen.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.08.2021. / 08:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je Steve Jobs zbog bolesti prepustio kormilo Applea Timu Cooku, dio analitičara tada je pomislio kako su najbolji dani kompanije prošli te da nekarizmatični Cook ne može nastaviti stazama uspjeha kojima je godinama kročio Jobs. Oni optimisti hvalili su Cookovu profesionalnost te upućenost u sve Appleove poslove (već je mijenjao Jobsa dok je bio na bolovanju) te su smatrali kako će nastaviti voditi kompaniju u dobrom smjeru.

Slika nije dostupna Cook na suđenju branio poslovnu praksu App Storea: Ovakav način je sigurniji i jednostavniji, za korisnike, developere i Apple

No vjerojatno niti najveći optimisti nisu mogli zamisliti kako će deset godina od kad je Cook postao CEO kompanija i dalje biti najvrijednija na svijetu uz tržišnu vrijednost od nevjerojatnih oko 2,45 bilijuna dolara. Od kada je preuzeo mjesto izvršnog direktora kompanije do danas, cijena dionice porasla je za oko 1200 posto, dok je samo u posljednje godine porasla za više od 190 posto.

Prilikom preuzimanja čelne pozicije Applea, Cook je s kompanijom dogovorio isplate bonusa koji su, naravno, ovisile o poslovanju kompanije i ostvarenim rezultatima. S obzirom na to da su ti rezultati impresivni, takva je i njegova nagrada koju je dobio od Applea nakon desetljeća provedenog na čelnoj poziciji kompanije.

Apple mu je dao oko pet milijuna dionica, a prema podacima Komisije za vrijednosne papire (SEC), Cook je svoje dionice odmah unovčio te mu je na račun sjelo oko 750 milijuna dolara. Prema Bloombergu, Cook je težak oko 1,5 milijardi dolara, a dio svog bogatstva već je donirao u humanitarne svrhe, što namjerava napraviti s većinom novaca koje je zaradio (i još će zaraditi) tijekom svoje karijere.

Slika nije dostupna Tim Cook je napokon progovorio o Appleovim planovima za autonomna vozila te je automobile usporedio s - robotima

Pod njegovim vodstvom Apple je nastavio s uspješnim lansiranjem iPhonea i iPada, ali predstavili su i nove proizvode poput AirPodsa i Apple Watcha, veliki su fokus posvetili servisima, kao i razvoju vlastitih računalnih procesora što se do sada pokazao kao pun pogodak. Što se budućnosti tiče, glavni fokus, barem prema dosadašnjim medijskim natpisima, bit će širenja na tržište proširene i virtualne stvarnosti te čak i na tržište automobila te bi za kojih pet godina mogli vidjeti i Apple Car, električni i (djelomično) autonomni automobil s prepoznatljivim logom jabuke.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti