Prvi put u povijesti samo su žene trebale ići u svemirsku šetnju: Razlog otkazivanja je nevjerojatan

Dvije žene još ne mogu ići same u svemirsku šetnju jer imaju istu veličinu svemirskih odijela, a NASA ima samo jedno takvo odijelo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2019. / 11:08

Anne McClain (Foto: AFP)

Trebao je to biti povijesni dan za astronautkinje – prvi put u povijesti isključivo ženski tim trebao je ići u svemirsku šetnju s Međunarodne svemirske postaje (ISS), no jučer su iz NASA-e objavili kako će se u šetnju s ciljem ugrađivanja litij-ionske baterije uputiti mješoviti muško-ženski tim. Same svemirske šetnje nisu nikakav novitet za žene te su astronautkinje i prije obavljale ovakve misije, no uvijek u pratnji muških kolega, a sada je planirana prva svemirska šetnja s isključivo ženskom posadom te su povijest trebale ispisati Anne McClain i Christina Koch.

No one neće ispisati tu povijest, barem ne zasad, jer je došlo do neočekivanih, možemo reći i nevjerojatnih problema – to nisu tehnički ili slični problemi, već NASA nema dovoljno astronautskih odijela za žene. Naime, do sada nitko nije razmišljao o veličini odijela za astronautkinje i tek prilikom pripreme za svemirsku šetnju McClain i Koch shvatile su da nose odijelo iste veličine, odnosno isti gornji dio svemirskog odijela, a dostupan je samo jedan takav dio te veličine.

Christina Koch (Foto: AFP)

Zbog toga će se u misiju zamjene baterija 29. ožujka zaputiti Christina Koch s muškim kolegom Nickom Hagueom, dok će se Anne McClain u svemirsku šetnju zaputiti 8. travnja, također s muškim kolegom – astronautom Davidom Saint-Jacqueom.

McClain je već bila u svemirskoj šetnji prošlog tjedna, čime je postala 13. žena koja je sudjelovala u ovakvoj misiji, dok će Koch postati 14. žena koja je sudjelovala u svemirskoj šetnji. Prva žena koja je šetala svemirom bila je astronautkinja SSSR-a Svetlana Savickaja, koja je svemirskim prostranstvima zakoračila prije 35 godina.

Izvor: Newsweek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti