Prvi robot koji reagira na ljudske emocije od sada i u bolnicama

'Digitalna medicinska sestra' uz koju će boravak u bolnici biti podnošljiviji...

Monika Nožić Monika Nožinić | 20.06.2016. / 16:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Humanoidni robot Pepper, koji je prošle godine predstavljen u Japanu, sada se u dvije belgijske bolnice brine o pacijentima. U jednoj će raditi na recepciji, a u drugoj voditi ljude do odjela.

Nakon rada u trgovačkim centrima, bankama i kolodvorima, ovo mu je prvi posao u zdravstvu, a bolnica u belgijskom gradu Liège u sljedećih 10 godina u službu planira uvesti više robota.

U potpunosti socijaliziran, robot Pepper zamisao je francuskog poduzetnika Brune Maisonniera koji je 2005. godine, zajedno s grupom stručnjaka, osnovao kompaniju pod nazivom Aldebaran s jednim ciljem - izgradnjom neke vrsta robota za poboljšanje kvalitete ljudskog života.

Pepper je prvi robot koji razumije i reagira na ljudske emocije, a u bolnici AZ Damiaan u Oostendeu već je zaposlen kao pratitelj pacijenata na odjele.

Pepper na prsima ima tablet koji mu služi kao srce. Na tijelu ima tri kotača, što znači da se može kretati u svim smjerovima, a pomoću lasera izbjegava sudare s ljudima i stvarima. Razumije glasovne naredbe na čak 20 jezika, može prepoznati razgovara li sa ženom, muškarcem ili djetetom te reagira na osjetljive dodire. Sve to pogoni kompleksni softver belgijske kompanije Zora Bots, a cijena robota iznosi 30 000 eura.

Pogledajte videozapis:

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti