Prvi u Hrvatskoj pomoću umjetne inteligencije i robotske ruke obavili zahvat na tumoru

U KBC-u Sestre milosrdnice kažu da taj sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

Hina | 24.03.2023. / 09:52

 Po prvi puta u Hrvatskoj u KBC-u Sestre milosrdnice izvedeni su zahvati ablacije i biopsije tumora na onkološkim pacijentima pomoću robotske ruke, izvijestili su u petak iz tog KBC-a.

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke, istaknuli su u priopćenju.

Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta.

Slika nije dostupna Ova genijalna robotska ruka može svašta, pa i razbijati zidove

Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata.

U KBC-u Sestre milosrdnice kažu da taj sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

Prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata, istaknuli su u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Davor Vagić i subspecijalist intervencijske radiologije na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Luka Novosel.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti