Ova genijalna robotska ruka može svašta, pa i razbijati zidove

Zamislite samo da vam robotska ruka pomaže u nošenju vrećica s namirnicama ili pak u dodavanju alata dok radite na svom automobilu. Mogla bi čak i razbiti zid, ako recimo zaboravite čekić ili se poželite riješiti nekih frustracija.

Martina Čizmić | 09.06.2020. / 13:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjaci za robotiku već dugo ističu kako će roboti u budućnosti pomagati ljudima u obavljanju svakodnevnih poslova. No izum grupe znanstvenika sa Sveučilišta Sherbrooke u Kanadi mogao bi zaista biti od pomoći u obavljanju nekih poslova.

Radi se o robotskoj ruci koju je moguće nositi kao treću ruku te tako iskoristiti prednost dodatne ruke u obavljanju poslova. Za razliku od prethodnih rješenja koja smo mogli vidjeti, a koja su se obično nosila na ruci ili šaki, ova robotska ruka "oblači" se poput prsluka i nalazi se u visini struka. Kad nije potrebna može se "sakriti" iza leđa nositelja, a kad je potrebna, jednostavno može "uskočiti" i preuzeti posao.

Kako su pojasnili prilikom predstavljanja, robotska ruka pokreće se pomoću daljinskog upravljača, a za njezino kretanje odgovoran je hidraulični sustav. Upravo zbog hidraulike robotska ruka dovoljno je nježna da pomogne u branju voća ili povrća, ali i dovoljno snažna da razbije zid.

No ovaj sustav ima i jednu manu - nije baš jednostavan ni lagan za nošenje. Sama robotska ruka teži oko četiri kilograma, otprilike koliko i prosječna ljudska ruka. Međutim, sustav koji se koristi za hidrauliku i upravljanje prilično je velik i nezgrapan, a nije ni lagan za nošenje. Znanstvenici ističu kako bi se ovaj sustav i tako koristio kod statičnih poslova pa njegovo nošenje ne bi bilo potrebno. Drugi je problem što trećom rukom, trenutačno, upravlja druga osoba pomoću svojevrsnog joysticka. Znanstvenici ističu kako bi dodavanjem senzora na robotsku ruku te umjetne inteligencije u kontroler bilo moguće ostvariti svojevrsnu autonomiju te omogućiti robotskoj ruci da radi uz nositelja i oponaša njegove pokrete.

Iako na prvi pogled izgleda prilično nezgrapno, treća ruka mogla bi pomoći mnogima u obavljanju njihovih svakodnevnih poslova. Zamislite samo da vam robotska ruka pomaže u nošenju vrećica s namirnicama ili pak u dodavanju alata dok radite na svom automobilu. Mogla bi čak i razbiti zid ako, recimo, zaboravite čekić ili se poželite riješiti nekih frustracija.

No za takvu robotsku pomoć još ćemo pričekati. Kako je za IEEE Spectrum otkrila jedna od znanstvenica Chaterine Véronneau, zbog situacije s koronavirusom u Kanadi su morali prestati raditi na daljnjem razvoju robotske ruke, ali planiraju nastaviti čim se uspiju vratiti na Sveučilište.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti