Škola u Sisku prva u Hrvatskoj nudi obrazovanje za jedno od najtraženijih zanimanja: "Neki čak zbog ovoga ponovno žele upisati prvi srednje“

Za osmaše uskoro počinju upisi u srednje škole. Tehnička škola u Sisku prva u Hrvatskoj nudi upis za jedno od najtraženijih svjetskih zanimanja – tehničar za videoigre. Interes je ogroman pa škola očekuje da će dobiti najbolje učenike iz cijele Hrvatske.

Maja Tisaj | 21.05.2019. / 10:26

Ilustracija (Foto: GettyImages)
Ilustracija (Foto: GettyImages) (Foto: GettyImages)

Ministarstvo obrazovanja početkom svibnja dalo je pozitivno mišljenje za uvođenje eksperimentalnog programa koji počinje ujesen, s novom školskom godinom. Škola će moći upisati 24 učenika, budućih tehničara za videoigre, a interes učenika više je nego velik, rekao nam je ravnatelj Tehničke škole u Sisku Davor Malović.

Objašnjava kako bi učenici nakon četiri godine školovanja trebali moći samostalno napraviti videoigru te biti osposobljeni za izlazak na tržište kao samostalni poduzetnici.

Ilustracija (Foto: GettyImages) Ilustracija (Foto: GettyImages) (Foto: GettyImages)

Non-stop nas zovu. Interes je ogroman. Za ovu godinu imamo 24 mjesta, ali to neće biti dovoljno. S obzirom na toliki interes, očekujemo da ćemo dobiti najbolje učenike iz cijele Hrvatske. Roditelji koji zovu spremni su u Sisku unajmiti stan, samo da bi se njihovo dijete moglo školovati za ovo zanimanje. Imali smo slučaj učenika trećeg razreda srednje škole koji želi ponovo upisati prvi srednje, samo da bi se mogao školovati za tehničara za videoigre, rekao nam je ravnatelj škole.

Školski program za ovo zanimanje zahtijevat će u budućnosti zapošljavanje 10 inženjera, dok za jesen i prvu godinu školovanja imaju sav potreban kadar.

Naši će profesori do jeseni proći dodatnu edukaciju, kompletnu opremu imamo, novac je u potpunosti osiguran iz EU fondova i siguran sam da ćemo za jesen biti u potpunosti spremni, uvjeren je Malović.

Učenici će u prvom razredu imati sljedeće predmete – osnove programiranja, osnove računala, grafika u videoigrama, teorija razvoja videoigara, dok u drugome razredu prelaze na predmete kao što su operacijski sustavi, osnove elektrotehnike, uvod u računalne mreže, metode i tehnike izrade grafičkih elemenata u videoigrama, projektiranje i timska kolaboracija.

U zadnje dvije godine školovanja učit će napredne tehnike razvoja videoigara, 3D modeliranje, animiranje, projektni razvoj videoigara, zatim vizualne efekte u videoigrama i na kraju marketing i monetizaciju videoigara.

Cijela ideja o uvođenju ovog programa u srednje škole potekla je iz Simore, Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije i direktora Agencije Marija Čelana, koji je odredio pet sastavnica prvotne ideje da Novska postane hrvatski centar gaming industrije.

Mario Čelan (Foto: ZIMO) Može li Novska postati središte hrvatske industrije videoigara? Uz PISMO možda i može

Prvo su u vrtiće uveli besplatan engleski jezik za mališane, nakon toga su učenicima osnovnih i srednjih škola omogućili besplatne radionice za izradu videoigara, a sada srednjoškolcima nude obrazovanje za jedno od najtraženijih zanimanja na svijetu, a to je tehničar za videoigre, što je zaokružilo cijelu priču, rekao nam je Čelan.

Pohvalio se kako je u Novskoj otvorena i prva zgrada Poduzetničkog inkubatora, u koji su se smjestili prvi startupovi, koji su uz to dobili i potpore do 155.000 kuna za pokretanje posla, a u tijeku je uređenje još jedne zgrade i drugog po redu Inkubatora. Ivesticija je to od 3 milijuna eura.

Još uvijek se možete prijaviti ako želite besplatno naučiti raditi videoigru, dok nezaposleni imaju mogućnost dobiti minimalnu plaću ako su zainteresirani za edukaciju iz tog područja, otkrio nam je Čelan.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti