Public blockchain omogućuje drugačiji pristup financijama, a samim time ugrožava i banke

Euforija oko virtualnih valuta se nimalo ne smanjuje. No, ključna je stvar koja omogućuje drugačiji pristup financijama sama tehnologija, konkretno blockchain.

Martina Marčinko | 23.03.2018. / 12:25

Blockchain mijenja konvencionalne financije (Printscreen Informer)
Blockchain mijenja konvencionalne financije (Printscreen Informer)

Digitalne valute prvenstveno su zamišljene kao transakcijsko sredstvo. No, za kratko vrijeme mnogima su one postale izvor zarade kroz ulaganja. Stalne oscilacije u cijeni kriptovaluta, s druge strane, nalažu oprez, ali i poznavanje kako sustav funkcionira.

Hrvatska studentska organizacija stoga je organizirala konferenciju Enter the Blockchain, čiji je cilj upoznavanje ne samo s kriptovalutama već i s tehnologijom koja stoji iza njih – blockchainom.

Public blockchain je platforma za globalni settlement vrijednosti, počevši od kriptovaluta do druge vrste financijske imovine koja se može izdati za public blockchainu, pojašnjava Damir Petković, Irresident Limited.

Damir Petković (Printscreen Informer) Damir Petković (Printscreen Informer)

Ova tehnološka platforma, koja nije jedina, ali je trenutačno najpopularnija, ima, tvrde stručnjaci, veliki potencijal.

Public blockchain će naći primjenu u svim onim djelatnostima u kojima je nužan prijenos na daljinu, za koju nije poželjna potreba za posredovanjem postojećih financijski posrednika ili države, kaže Petković.

To se posebno odnosi na banke koje trenutačno kontroliraju gotovo sve transakcije. A velike promjene najnovija tehnologija donosi i korisnicima jer svjetsko tržište postaje jedinstveno.

"Najveće probleme će imati banke"

Gube se razlike između tržišta duga, tržišta kredita, gube se razlike između obvezničkih instrumenata i novca kao takvog. Tokeni imaju i funkciju novca, odnosno zamjenjivi su za druge tokene i u konačnici i za klasične valute. Mogućnosti su u suštini beskonačne, objašnjava Petković.

Postavlja se stoga pitanje kako će se u budućnosti razvijati odnosi konvencionalnih financija na kakve smo navikli i blockchaina – tehnologije koja omogućuje pohranu i plaćanja kriptovalutama.

Mislim da će s tim najveće probleme imati banke, budući da se platni promet uglavnom odvija preko njih, dok blockchain omogućava da platni promet ide od jedne do druge osobe bez potrebe za trećim entitetom koji bi stajao između njih, ističe odvjetnik Luka Arvaj.

Jedan dio te velike skupine konvencionalnih aktera na globalnoj sceni počeli su koristiti i upravljati blockchain tehnologijom bilo eksperimentalno ili u određenim projektima. S druge strane, manji dio financijski ustanova počeo je shvaćati potencijal public blockchaina kao konkurentne paradigme, konkurentnog financijskog sustava ovom postojećem, kazao je Damir Petković iz Irresident Limiteda.

Kriptovalute, polako ali sigurno donose brojne promjene u financijskom sektoru. Nadamo se da će biti pozitivne za potrošače, u što nas danas mnogi uvjeravaju.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti