Radite li u jednoj od ovih? Profesije koje će se potpuno transformirati u idućih 10 godina

Zamislite scenarij u kojem vam poslodavac govori: „Od sada ste beskorisni.“ To sigurno nije rečenica koju današnja radna snaga očekuje da će čuti, ali činjenice govore da je to itekako moguće. Znanstvenici i razvoj tehnologije potpuno će transformirati ove profesije, i to vrlo brzo.

Nova Studio | 28.10.2022. / 11:21

Galerija

U sljedećih 10 godina, zbog svega dobrog što nam internet i razvoj tehnologije omogućavaju, promijenit će se poslovi u kojima danas radi čak 1,2 milijarde zaposlenika diljem svijeta. Riječ je o profesijama koje se odnose na 50 posto svjetskog gospodarstva.

1. Vozači taksija

Mnogi u ovoj profesiji ostaju cijeli radni vijek. Posao je idealan za ljude koji vole vožnju i izazove na cesti te su odlični u komunikaciji s ljudima. Jednostavno procjenjuju tko je za ležeran razgovor tijekom vožnje, tko je za dublji razgovor, a tko uopće ne želi razgovarati. Takvi vozači taksija gotovo nikada ne ostaju bez posla jer su klijenti njima zadovoljni, a ako vole vožnju i mogu to raditi cijeli dan, nema potrebe za prekvalifikacijama i u tom poslu ostaju do mirovine. Međutim, tehnologija nezaustavljivo omogućuje razvoj autonomnih vozila, koji bi mogli posao vozača pospremiti u ladice povijesti. Razvoj autonomnih vozila započeo je još u osamdesetima prošlog stoljeća, i to u vojnoj industriji.

Poslovi budućnosti - 5 (Foto: Getty Images)

Na razvoju se radi sve intenzivnije, pa je američka tvrtka za istraživanje tržišta specijalizirana za napredne tehnologije IDTechEx procijenila da će u Americi već za dvije godine autonomni automobili biti na sigurnosnoj razini kao vozila s vozačima i vozačicama, a da će od 2050. ispuniti sve transportne potrebe u cijelom svijetu. Ova prognoza možda još mnogima zvuči nevjerojatno, ali jedan važan preduvjet za to već je ispunjen – 5G mreža, koja omogućuje brz transfer podataka i komunikaciju s vozilom. U trenutku kada tehnologija i brza internetska veza postanu svakodnevica ostaje još izazov za državna tijela – na koji način regulirati autonomna vozila na cesti?

2. Blagajnici

Prvenstveno se ovdje misli na blagajnike u supermarketima. Trend zamjenjivanja blagajnika u supermarketima sa samoposlužnim blagajnama odavno je već prisutan u svijetu, a u Hrvatskoj sve više i više posljednjih godina. U ovom trenutku, barem u Hrvatskoj, samoposlužne blagajne nisu u potpunosti zamijenile blagajnike na „kasi“, ali gotovo svi veći supermarketi imaju obje opcije. Čini se kako su samoposlužne blagajne izrazito dobro prihvaćene jer su redovi za samonaplatu često popunjeni.

Poslovi budućnosti - 1 (Foto: Getty Images)

U istraživanju iz 2019. godine koje je provedeno u Hrvatskoj autor navodi kako sve veća potreba potrošača za samoposlužnim blagajnama dolazi iz potrebe da kupci imaju veći izbor usluga, ali i da smatraju samoposlužne blagajne jednostavnijim i bržim načinom kupovine. Koliko će još vremena proći da se blagajnici potpuno zamijene uređajima za automatiziranu naplatu, teško je prognozirati baš zato što maloprodajni poslovni subjekti žele da njihovi kupci imaju dvije opcije. No, činjenica je da smo tehnološki spremni na to.

3. Djelatnici na „šalteru“

Iako se u državi papira, štambilja i biljega čini nezamislivo da bi djelatnike na šalterima mogla zamijeniti tehnologija, to je sve izglednije. Prije samo desetak godina čovjek vam je trebao za baš sve vezano za birokraciju, a danas to više nije tako. Pogledamo li samo usluge banaka, većinu ih je danas moguće realizirati na daljinu.

Mobilne bankovne aplikacije omogućuju jednostavan transfer novca, dostupne su razne potvrde koje se čuvaju u banci, moguće je i podizati gotovinske kredite u nekoliko klikova. Internet i razvoj tehnologije omogućili su korisnicima usluge dostupnijima i gotovo je nezamislivo da bi jednom ponovno ostali bez toga. Konkretno, za osjetljive usluge poput bankarskih, gdje očuvanje privatnosti i zaštita osobnih podataka mora ostati prioritet, osim brzine internetske mreže važna je i sigurnost.

Poslovi budućnosti - 3 (Foto: Getty Images)

Jedan od važnih ciljeva i u svijetu i u Europi jest uvođenje stabilne 10 GIGA optičke mreže, na čijem razvoju u Hrvatskoj radi Telemach. U cilju pozicioniranja Hrvatske visoko na digitalnoj karti Europe traju neprestani napori da se kvaliteta usluge poboljša za sve korisnike. Već su itekako puno postigli u kreiranju novog doživljaja učenja na daljinu, brze razmjene informacija, zabave, ali i u industriji videoigara te medicini. Takva stabilna i brza mreža preduvjet je da se dogodi transformacija u profesijama koje bi zaista bile učinkovitije kada u njima više ne bi radili ljudi, već tehnologija.

4. Radna mjesta u poljoprivredi

Poljoprivreda je još jedna grana gospodarstva u kojoj se mehanizacijom gube radna mjesta. Davno su prošla vremena u kojima se sve radilo ručno. Najveći iskoraci koji mijenjaju radna mjesta u poljoprivredi vidljivi su u vidu mehanizacije djelatnosti. Već su odavno prisutni senzori za kvalitetu tla, senzori za mjerenje vlažnosti tla.

Poslovi budućnosti - 4 (Foto: Getty Images)

Bespilotne letjelice, odnosno dronovi danas produciraju dovoljno preciznu sliku iz zraka iz koje se može vidjeti u kakvom je stanju usjev velike površine, je li usjev napao neki nametnik, nedostaje li negdje vode. Danas bespilotne letjelice u samo nekoliko minuta odrađuju posao za koji je u prošlosti bilo potrebno i više od nekoliko radnika koji bi usjeve obilazili danima.

5. Poslovi koje može zamijeniti umjetna inteligencija

Još od 2016. godine svijet je zadivljen prezentacijom prvog humanoidnog robota, popularne Sophie. Prvi je to ne-čovjek na svijetu koji je službeni državljanin Saudijske Arabije. Sophia je od prvog prezentiranja u javnosti do danas odradila brojne intervjue, iznosila mišljenje o važnim društvenim temama. Gostovala je u CBS-ovim emisijama „60 Minutes with Charlie Rose“ i „Good Morning Britain“ s Piersom Morganom, ali i sudjelovala u brojnim intervjuima u Forbesu, Mashableu, New York Timesu, Wall Street Journalu, Guardianu te u emisiji „Tonight Show Starring Jimmy Fallon“.

Poslovi budućnosti - 6 (Foto: Getty Images)

Sophia je proizvod tehnologije, ali je okarakterizirana kao „socijalan robot“ i može izražavati socijalna ponašanja, kao i pokazivati privrženost i ljubav prema ljudima i interesima. Zbog toga ne bi bilo čudno da u bliskoj budućnosti svjedočimo tome da ljude od krvi i mesa humanoidni roboti zamjenjuju u poslovima poput voditelja televizijskih emisija ili influencera na društvenim mrežama.

Iako sve skupa na prvu može izgledati pomalo zastrašujuće, to je zapravo promjena nabolje. Čim više poslova zamijenimo tehnologijom, ostaje više prostora za kreativnost, koju tehnologija nikada neće moći zamijeniti. Upravo će to dati ljudima mogućnost da svoje potencijale iskoriste na najbolji mogući način, a poslove koji troše puno vremena daju strojevima „u ruke“.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemach po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti