Rakete lete u povijest? Američko ratno zrakoplovstvo dobilo je prvo lasersko oružje za svoje borbene zrakoplove

Prvo zračno lasersko oružje Laser Advancements for Next-generation Compact Environments (LANCE), koje je dobilo američko ratno zrakoplovstvo, proizvela je tvrtka Lockheed Martin.

Branimir Vorša | 17.07.2022. / 10:57

F-16 s laserskim oružjem
F-16 s laserskim oružjem (Foto: Lockheed Martin/Youtube)

Ratno zrakoplovstvo SAD-a dobilo je svoje prvo lasersko oružje za borbene zrakoplove, a riječ je o vojnoj tehnologiji koja može uništiti elektroniku napadajućeg projektila, dok istodobno ukazuje i na izglede za razvoj ofenzivnih sposobnosti zrak-zemlja.

Prvo zračno lasersko oružje Laser Advancements for Next-generation Compact Environments (LANCE) proizvela je tvrtka Lockheed Martin, a američko ratno zrakoplovstvo dobilo ga je još u veljači, otkriva portal The Warzone.

LANCE je, prema Lockheed Martinu, znatno smanjenih dimenzija, odnosno sad predstavlja jednu šestinu veličine ranijeg laserskog oružja koje je tvrtka napravila za američku vojsku. Uz to, LANCE ima i manje potrebe za napajanjem, što mu omogućuje da se postavi unutar trupa borbenog zrakoplova.

Iako maksimalna snaga LANCE-a nije otkrivena, The Warzone pretpostavlja da je ona manja od 100 kilovata.

Ako se LANCE pokaže uspješnim u svojim obrambenim ciljevima, moguće je da se iz njega razviju i razna ofenzivna laserska oružja, poput onih koja se mogu boriti protiv bespilotnih letjelica i zrakoplova na većim udaljenostima, u usporedbi s ciljanjem brzih protuzračnih projektila sa zemlje ili iz zraka.

The National Interest napominje da će lasersko oružje borbenih zrakoplova biti daleko brže od projektila zrak-zrak jer se kreću brzinom svjetlosti, što omogućuje kudikamo brže napade. Lasersko oružje moglo bi se programirati da uništi ili samo onesposobi i potpuno onesposobi neprijateljski zrakoplov. Lasersko oružje također je sposobno izvoditi različite oblike optičkog nadzora.

Asia Times piše da procijenjena snaga LANCE-a može značiti da će se koristiti kao obrambeno oružje za onesposobljavanje projektila zrak-zrak oštećivanjem njihovih osjetljivih glava tragača.

Je li LANCE dobar za proturaketnu obranu?

LANCE bi mogao biti učinkovit protiv približavanja projektila zrak-zrak, ali možda nije prikladan za obranu od projektila, posebno u svjetlu rastuće prijetnje koju predstavlja kinesko i rusko hipersonično oružje, piše Asia Times.

Osim toga, lasersko oružje mora biti u stanju isporučiti stalnu paljbu sve dok se meta uspješno ne uništi.

Iako tip zrakoplova koji se može postaviti LANCE još nije poznat, konceptualno Lockheed Martin je oružje prikazao instalirano na F-16 borbenom zrakoplovu.

Izvor: Tech TImes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti