Galerija

 Koje je najbolje vrijeme za upoznavanje djece s tehnologijom i kako to napraviti, pitanje je koje vjerojatno muči brojne roditelje. S jedne strane, svijet oko nas je takav da je bez korištenja tehnologije (i njenog poznavanja) sve teže živjeti. S druge strane, previše tehnologije i gledanja u ekran, pokazalo se, ne utječe baš najbolje na djecu. 

Nećemo ulaziti u to kad bi i kako bilo najbolje upoznati djecu s tehnologijom, već ćemo predstaviti uređaj koji bi mnogima mogao olakšati taj korak. Radi se o domaćem tabletu namijenjenom upravo djeci - MeanIT Tablet K10 plus kids. 

MeanIT tablet K10 plus kids - 9 (Foto: Zimo)

Ako vam ime nije sugeriralo da se radi o tabletu osmišljenom i napravljenom za malu djecu, njegov veseli izgled zaisigurno hoće. Još uvijek smo u dvojbi radi li se o tigru, mačku ili medvjedu, ali u svakom slučaju plastični oblik životinje i zvučnici smješteni u njenim ušima sigurno će razveseliti svako dijete. 

Na prvi dodir tablet djeluje prilično plastično i glatko, pa bi bilo dobro da ga djeca koriste za stolom ili barem iznad neke mekanije površine. Pogotovo ako se radi o mlađoj djeci. Tablet ima i maleni stalak koji je skriven u nosu životinjice pa ga se može postaviti i u okomiti položaj za lakše gledanje sadržaja na njemu. 

Što se samog sadržaja tiče, on je u potpunosti podređen djeci. Dolazi sa cijelim nizom aplikacija za učenje slova, brojki, glazbe, prepoznavanje životinja, pa čak i pjevanje. 

Većina aplikacija koje se mogu pronaći na samom tabletu je na engleskom (a moguće je prebaciti i na kineski jezik). Uz djeci namijenjene aplikacije, tu su još i klasične Googleove aplikacije poput YouTubea, Gmaila i ostalog. 

MeanIT tablet K10 plus kids - 1 (Foto: Zimo)

Ne želite li da vaša djeca nehotice kliknu na neku od tih aplikacija, možete aktivirati aplikaciju iWawa, koja roditeljima pruža određenu razinu roditeljske zaštite i mogu kontrolirati što će njihova djeca koristiti odnosno čemu će imati zabranjen pristup. U sklopku iWawe djeca mogu koristiti brojne aplikacije, snimati fotografije (pomoću prednje 0.2MP ili stražnje 3 MP kamere na tabletu), uređivati ih, gledati dječju televiziju (na 7-inčnom ekranu) ili pak pratiti priču u digitalnoj slikovnici. 

Treba napomenuti da je neke od ovih aplikacija moguće koristiti i bez internetske veze, dok je za većinu ona ipak potrebna. 

S obzirom na to da je namijenjen maloj djeci, ovaj se tablet ne može pohvaliti velikom snagom ni brzinom. Dolazi s Android 10 Go operativnim sustavom, 2 GB radne memorije i 16 GB prostora za pohranu koji je moguće proširiti do maksimalno 32 GB. Procesor je četverojezgreni, maksimalne brzine 1,5GHz. Uz bateriju od 3000mAh, tablet može bez problema raditi 4-5 sati (ovisno o tome što se na njemu radi), nakon čega mu je potrebno punjenje. Za razliku od drugih tableta, ovaj dolazi s čak dva različita načina punjenja - klasičnim microUSB priključkom i 5V DC priključkom za punjenje. Mnoge će roditelje razveseliti i činjenica da tablet ima utor za slušalice (klasični 3,5mm), što znači da će djeca moći uživati u glazbi i omiljenim crtanim serijama bez iritiranja roditelja ili ometanja drugih oko sebe. 

MeanIT tablet K10 plus kids - 10 (Foto: Zimo)

Jedna od prednosti ovog tableta je i što dolazi gotovo spreman za korištenje ravno iz kutije. Dovoljno će biti spojiti ga na bežičnu mrežu, ažurirati aplikacije i može u ruke djetetu. 

Nakon kraćeg druženja s tabletom (iako nismo baš tako mladi) možemo reći da je ovo zgodan tablet za uvođenje djece u svijet tehnologije. Ako bismo baš morali dati neku dobnu granicu, recimo da je izvrstan za djecu vrtićke i predškolske dobi koja su spremna učiti i istraživati kroz igru. Prilično je čvrst i izdržljiv, pa se ne morate bojati ako dijete odluči prstima umrljanima od čokolade pipkati po ekranu, ali ni ako ga "slučajno" ispusti na pod. 

MeanIT tablet K10 plus kids - 12 (Foto: Zimo)

I da, s obzirom na to da ima predinstaliran Chrome preglednik i Gmail, čak i roditelji mogu, u nuždi, posuditi tablet od svog djeteta ne bi li provjerili e-mailove. 

Želite li pripremiti svoje (ili neko drugo) dijete za svijet u kojem tehnologija vlada, ovaj je tablet dobar prvi korak. Pogotovo jer mu se cijena kreće oko 700 kuna. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju