RECENZIJA: Samsung Galaxy Z Flip - fleksibilni telefon koji napokon stane u džep

Sa sigurnošću možemo tvrditi jednu stvar - u Samsungu su s ovim telefonom ciljali prvenstveno na žensku populaciju. A evo i zašto.

Martina Čizmić | 30.03.2020. / 09:14

Galerija

 Kad je Samsung u veljači predstavi svoj novi fleksibilni telefon, prvi dojmovi su bili podijeljeni. Neki su smatrali da je napravljen korak unatrag jer se radi o preklopnom telefonu koji svi stariji od 15 godina dobro poznaju. Drugi su pak činjenicu da je Samsung napravio korak naprijed i umjesto da inzistira na velikom telefonu koji se preklapa na "normalnu" veličinu zapravo uzeo "normalan" telefon koji sad napokon stane u džep.

Imali smo priliku i sami isprobati Samsung Galaxy Z Flip u uvjetima svakodnevnog korištenja i možemo sa sigurnošću tvrditi jednu stvar - u Samsungu su s ovim telefonom ciljali prvenstveno na žensku populaciju. A evo i zašto.

Samsung Z Flip - 8 (Foto: Zimo/Zimo)

Za razliku od Folda (kojeg smo također recenzirali), Z Flip je puno praktičniji za korištenje. Potpuno rasklopljen veličine je poput većine pametnih telefona koji se mogu pronaći na tržištu danas (dijagonala ekrana mu je 6,7 inča), no kad ga sklopite izgleda poput pudijere ili kozmetičkog ogledala i stane na dlan. Da, čak i ženski dlan. Osim toga, ima nešto zaista zadovoljavajuće kad osobi s druge strane zaista možete "poklopiti" telefon.

Gotovo sve žene koje su vidjele Z Flip bile su oduševljene. Nostalgični uzdasi i prisjećanje prvih preklopnih telefona, riječi poput "vidi kako stane u torbicu" i stane čak i u džep, a onda lagano maženje sjajne površine i ogledanje u njoj, bilaje česta pojava kad bismo izvadili Z Flip iz torbe ili džepa.

Samsung Z Flip - 9 (Foto: Zimo/Zimo)

Za razliku od Folda (ne, ne možemo pobjeći od te usporedbe), Z Flip je puno praktičniji. I dok će Fold privući pozornost ljudi koji žele imati tablet i pametni telefon u jednom uređaju, Z Flip privlači svojom veličinom (odnosno nedostatkom iste).

S vanjske strane nalazi se mali ekran koji prikazuje vrijeme, obavijest o porukama i pozivima te datum. No, taj se isti ekran pretvara u dodatni ekran prilikom slikanja tako da možete vidjeti svoj izraz lica kad vas netko fotografira.

Neki će reći da je taj ekran premali (1,1 inča OLED) i da je mogao biti veći. Istina, je, mogao je i vjerojatno bi bio praktičniji. Naime, na ovom malom ekranu često smo propustili primijetiti da imamo propuštenu poruku ili poziv. Dijelom jer nije stalno uključen, a nema ni opcije da bude stalno uključen (Always on). Da biste ga aktivirali treba stisnuti tipku za paljenje, a to znači uzeti telefon u ruku.

Samsung Z Flip - 5 (Foto: Zimo/Zimo)

Na vanjskoj strani još se nalazi USB-C utor, čitač otiska prsta koji je zgodno smješten na tipki za paljenje te tipke za podešavanje glasnoće.

Moramo priznati da smo se malo pribojavali otvaranja i zatvaranja telefona jer, budimo iskreni, fleksibilni zasloni još uvijek su prilično osjetljivi. No, iako se osjeti blagi otpor prilikom otvaranja (zbog činjenice da je telefon bio nov i još ne korišten), nije bilo većih problema. Možda ostaje osobna žal zbog činjenice da baš ne možete otvarati telefon jednim prstom kao što smo to navikli kod klasičnih preklopnih telefona. Ili možda mi imamo preslabe prste za to?

Kako god bilo, nismo primijetili neke probleme s otvaranjem i zatvaranjem. Da, treba malo vremena da se mišići ponovno naviknu na određene radne, ali s vremenom to otvaranje postaje sve lakše.

Glavna stvar koju je sve s kojima smo razgovarali o Z Flipu tijekom testiranja zanimalo, bila je - koliko je vidljiv pregib na sredini zaslona? Da, vidljiv je, ali ne toliko da ometa gledanje. Pregib je najvidljiviji kod direktnog svjetla i kad je pozadina u potpunosti bijela. No, manje smo ju primjećivali nego na Foldu iz jednostavnog razloga. Na Foldu je taj pregib okomit i proteže se cijelim zaslonom. Na Z Flipu je poprečan, a kako je to ujedno i najmanji dio uređaja, onda se nekako i najmanje primjećuje.

Da, osjeti se razlika kad prijeđete prstom preko pregiba, ali to je nekako očekivano. I u Samsungu naglašavaju kako će pregib biti vidljiv te da je njegova vidljivost normalna stvar. Nama nije smetala ni prilikom gledanja videa. Jednostavno, udubite se u video i ignorirate pregib.

Samsung Z Flip - 2 (Foto: Zimo/Zimo)

Što se samog zaslona tiče, već smo spomenuli da se radi o 6,7 inčnom fleksibilnom OLED-u koji je presvučen slojem plastike za dodatnu zaštitu. Pod prstima se može osjetiti da sam zaslon nije onako čvrst i tvrd kao kod "klasičnih" pametnih telefona, ali nije ni toliko mekan da prilikom tipkanja ostaju udubine. Da, ne preporučuje se baš jako udaranje po zaslonu niti tipkanje vrhom nokta (iz očitog razloga), ali sam zaslon je dovoljno responzivan da to nije ni potrebno.

Na vrhu zaslona, u maloj rupici, smještena je kamera namijenjena za selfije. S 10MP ovo je pristojna kamera za selfije, no mi smo nekako primijetili da češće koristimo vanjske (glavne) kamere i to upravo zbog onog malog zaslona. Da, potrebno je malo vježbe kako bi uspjeli na malom ekranu pronaći što želimo snimiti i onda snimiti tako da izgleda onako kako mi želimo. Ali nama se svidjela ta mogućnost i činjenica da ne morate dirati ekran da snimite fotografiju, već samo stisnuti tipku za glasnoću sa strane.

Noćno snimanje na Z Flipu (Foto: Zimo)

Makro snimanje na Z Flip (Foto: Zimo)

Kad već spominjemo kamere, treba istaknuti da se na vanjskoj strani nalazi dvostruka 12 MP kamera s opcijom snimanja širokih i veoma širokih fotografija te bljeskalica. Primijetili smo tijekom snimanja da je Samsung poradio na kvaliteti slike prilikom zumiranja, ali i na svom noćnom načinu snimanja. Fotografije su bolje, čak i bez pretjeranog truda. Posebno nam se svidjela opcija "jednostrukog snimanja" koja, baš kako joj ime govori, u jednom snimanju napravi i fotografije i videa, a na korisniku je da samo pokreće kameru oko objekta koji se se snima. Sustav (umjetna inteligencija) odabrat će najbolje fotografije i ponuditi vam da odaberete. Kad fotografirate djecu, kućne ljubimce ili događaj, ovo je izvrsno rješenje jer ne morate stalno prebacivati različite opcije snimanja.

Samsung Z Flip - 1 (Foto: Zimo/Zimo)

Što se ostatka tiče, Z Flip je gotovo isti kao i Samsung Galaxy Note+. Z Flip pokreće Snapdragon 855+, dolazi s 8GB RAM-a i 256GB prostora za pohranu, bez mogućnosti proširenja. Koristi Android 10 sa Samsungovim One UI 2 sučeljem.

Ono što nam je trunčicu zasmetalo je relativno mali kapacitet baterije. Naime, Z Flip ima bateriju od "samo" 3300mAh. U usporedbi s drugim Samsungovim uređajima koji imaju i do 4500mAh kapacitet, ova se baterija čini premalom. No, to ne znači da neće izdržati dan. Samo treba malo bolje paziti na potrošnju. Zahvaljujući opciji brzog punjenja, moguće ga je napuniti za otprilike sat vremena, a podržava i bežično punjenje.

Treba istaknuti još jednu, iz našeg kuta, pomalo čudnu Samsungovu odluku. Naime uz Z Flip, koji u Hrvatskoj stoji 11.899,00 kuna, dolaze obične žičane slušalice. Istina, radi se o klasično dobrim Samsungovim slušalicama, ali teško nam je povjerovati da nisu mogli ubaciti Buds+ u kutiju. Bilo bi puno jednostavnije za korištenje.

Samsung Z Flip - 6 (Foto: Zimo/Zimo)

No, stavimo li to po strani, Z Flip je uređaj koji sve adute polaže u izgled i vanjsku privlačnost, a da istovremeno, od novosti, nudi (samo) mogućnost preklapanja.

Da, Samsung je pokazao kako je naučio iz prethodnih grešaka i da sluša korisnike i njihove potrebe. Z Flip je manji, ali djeluje čvrsto i izdržljivo. Mnogima su sve veći telefoni jednostavno postali preveliki za svakodnevno korištenje - džepovi su ostali jednako veliki, ali su telefoni narasli i sad, svi zajedno, imamo problem. No, preklopni dizajn, metalne boje (naš je primjerak bio crni, ali Z Flip dolazi i u metalik ljubičasto-ružičastoj boji), jake šarke i činjenica da stane u (gotovo) svaki džep, čine ovaj uređaj privlačnim velikom broju ljudi.

Još kad bi bio malo jeftiniji...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti