RECENZIJA: T-Phone Pro - izdržljiva baterija, zanimljive značajke i povoljna cijena

Za sve one koji žele imati 5G telefon, a nisu spremni platiti visoku cijenu, ovaj će uređaj biti veoma privlačan.

Martina Čizmić | 03.11.2022. / 16:30

Galerija

Iako nije često, telekomi diljem svijeta znaju na tržište izbaciti pametne telefone pod svojim brandom i ponuditi ih svojim korisnicima po povoljnim cijenama. Tako korisnici dobiju uređaj za kakav bi, realno, inače platili više, a operater je siguran da će barem još neko vrijeme biti u njihovoj mreži.

Tako je krajem rujna i Hrvatski Telekom (koji je dio Deutsche Telekom grupe) predstavio "svoje" telefone. Točnije radi se o dva modela - T Phone i TPhone Pro, koji su namijenjeni prije svega korisnicima koji žele imati 5G telefon, ali nisu spremni za njega platiti nekoliko tisuća kuna.

Radi se o uređajima koji su razvijani unutar Deutsche Telekoma, a u suradnji s Googleom.

Velik i težak, ali to mu nije minus

Mi smo imali priliku testirati T Phone Pro uređaj koji je namijenjen nešto zahtjevnijim korisnicima.

Ono što odmah upada u oko (ili bolje rečeno, ono što odmah možete osjetiti) je njegova veličina i težina. Naime, radi se o uređaju koji ima dijagonalu zaslona 6,82 inča i težinu od 214 grama. Njegovi gabariti dobro se osjete kad ga dulje držite u ruci ili kad pokušavate obaviti na ekranu nešto samo jednim palcem.

No, to mu definitivno nije minus. Jer veliki ekran, u ovom slučaju HD+, omogućuje ugodno gledanje multimedijskih sadržaja poput filmova ili fotografija, ali i veoma ugodno igranje mobilnih igara. A na veličinu samog uređaja brzo smo se naviknuli.

Treba samo napomenuti da ekran ne dolazi s nekom dodatnom zaštitom od ogrebotina i oštećenja, pa je kupovina i stavljanje zaštitnog kaljenog stakla topla preporuka svima.

T Phone Pro - 4 (Foto: Zimo)

Čak 4 stražnje kamere

Ono što dominira vanjskim izgledom uređaja sustav je od četiri kamere koje se nalaze na stražnjoj strani u kombinaciji s LED bljeskalicom. Radi se o glavnoj kameri od 50 MP, ultra širokoj od 5 MP, kameri za dubinu od 2 MP i kameri za makro snimanje od 2 MP. Treba dodati kako se na uređaju nalazi i prednja, tzv. selfie kamera od 16 MP, što je i više nego dovoljno za snimanje selfija i video pozive.

Testirali smo kameru u različitim uvjetima i zapravo, ostali ugodno iznenađeni kvalitetom fotografija. Ono što nas je pomalo negativno iznenadilo je da glavna kamera ima opciju zuma od samo 10 puta. Iako to zumiranje odrađuje solidno, ne možemo se oteti dojmu da je zum mogao biti i malo jači. Što se tiče ostalih načina snimanja, tu su klasični i svima dobro poznati načini snimanja po noći (iznenađujuće pristojne fotografije), fokus uživo, makro, panorama, usporeno, ali i snimanje pomoću Google Lensea. Ova je opcija veoma zanimljiva, pogotovo kad se nalazite u stranoj zemlji jer omogućuje da usmjerite kameru mobilnog telefona prema nekom tekstu, a Google će detektirati o kojem se jeziku radi i prevesti ga na vama poznat jezik. Testirali smo s prijevodom s hrvatskog na engleski i obratno i funkcionira bez problema. Također, Google Lense ima opciju i "pomoći" u rješavanju domaćih zadaća što će školarci sigurno jedva dočekati.

Fotografije snimljene T Phone Pro - 1 (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene T Phone Pro - 6 (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene T Phone Pro - 5 (Foto: Zimo)

Na vanjskoj strani uređaja nalze se još gumb za pojačavanje i stišavanje tona te gumb za paljenje uređaja koji je ujedno i senzor za čitanje otiska prsta koji, kad jednom postavite otisak prsta koji želite, radi prilično dobro i brzo. Tu su još i USB-C utor za punjenje uređaja (punjač nije uključen u kutiju, već samo USB-C/USB-C kabel, ali je zato moguće kupiti dodatno punjač) te pomalo iznenađujuće utor za 3,5 mm slušalice. Testirali smo i USB-C slušalice i rade bez problema, što znači da možete koristiti bilo koje slušalice.

Napravljen da traje

A sad zavirimo malo "ispod haube", odnosno kućišta uređaja. T Phone Pro dolazi sa 6 GB radne i 128 GB memorije za pohranu podataka. S tim da je taj prostor za pohranu moguće proširiti na 2 TB pomoću Micro SD kartice. Za pokretanje cijelog sustava odgovoran je osmojezgreni procesor MediaTek Dimensity 700, a operacijski sustav je Android 12, prilagođen za T Phone. Iz Hrvatskog Telekoma ističu kako će uređaji dobiti 2 velika ažuriranja operativnog sustava (Android 13 i 14) te redovna sigurnosna ažuriranja tijekom 4 godine. Naime, u HT-u računaju da će ovi uređaji izdržati sljedeće 4 godine i omogućiti normalno korištenje svojim vlasnicima.

Kad već govorimo o operativnom sustavu, Android 12 koji se nalazi na uređaju funkcionira prilično dobro. Dolazi sa svim Googleovim aplikacijama koje biste očekivali, a zanimljivo bez nekih HT-ovih aplikacija. Tako da zapravo imate "čistu ploču" da instalirate sve svoje omiljene aplikacije od samog početka.

Uređaj podržava NFC, što je bitno sve većem broju ljudi koji koriste mobilno bankarstvo i plaćaju putem Google Paya i drugih digitalnih kartica.

A da bi sve to funkcioniralo cijeli dan, brine se baterija kapaciteta 5000 mAh koja podržava žičano (15W) i bežično punjenje. Nama je za punjenje trebalo nešto više od sat i pol vremena sa žicom i oko dva sata na bežičnom punjaču. Baterija je u nekom prosječnom načinu korištenja (telefonski pozivi, dopisivanje, spojen na WiFi, surfanje internetom), izdržala cijeli dan (više od 20 sati), što je izuzetno dobro. Ipak, prilikom gledanja filmova, snimanja videa ili igranja videoigara, to se trajanje smanjilo pa ako ste ljubitelj takvih aktivnosti, budite spremni na punjenje uređaja nakon 10-12 sati korištenja.

Tražite 5G telefon, a ne želite bankrotirati?

Sve u svemu, možemo reći da je T Phone Pro ugodno iznenadio svojim mogućnostima. Da, postoje neke sitnice koje su nas zasmetale, ali samo zato što su nas proizvođači pametnih telefona visoke cjenovne kategorije razmazili najnovijim tehnologijama. Kad T Phone Pro promatramo u njegovoj cjenovnoj kategoriji, radi se o izvrsnom omjeru cijene i mogućnosti koje dobijete.

Za sve one koji žele imati 5G telefon, a nisu spremni platiti visoku cijenu, ovaj će uređaj biti veoma privlačan. Pogotovo jer ima dvogodišnje jamstvo i četverogodišnju podršku za sigurnosna ažuriranja operativnog sustava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti