Revolucija počinje! Lenovo predstavio prvi PC sa savitljivim ekranom

Lenovo je prikazao prototip prvog osobnog računala sa savitljivim ekranom – uređaj izgleda iznimno zanimljivo, a u prodaji bi se trebao pojaviti sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.05.2019. / 13:00

Savitljivi ThinkPad (Foto: Lenovo)

O pametnim telefonima sa savitljivim ekranima čitamo već godinama pa kada su Samsung i Huawei predstavili prve takve uređaje, nitko nije bio iznenađen. No većina tehnoloških novinara ostala je prilično iznenađena kada su im se obratili iz Lenova i ponudili im na probu, kako su ga nazvali u toj kompaniji, prvi PC na svijetu sa savitljivim ekranom.

Riječ je o uređaju koji potencijalno predstavlja prvi korak prema budućnosti u kojoj će računala, kao i telefoni, imati savitljive ekrane, no s obzirom na trenutnu situaciju sa Samsungovim Galaxy Foldom, jasno je da s prognozama treba biti oprezan i da će proći još dosta vremena prije nego što kompanije usavrše svoje proizvode. O Lenovovu računalu sa savitljivim ekranom još ne znamo mnogo toga – bit će dio serije ThinkPad X1, ali ne znamo njegovo ime, pokretat će ga Intelov procesor, no nije nam poznata vrsta procesora, količina radne memorije niti kapacitet SSD-a, kao što nemamo konkretnijih podataka o bateriji, osim što je plan da traje cijeli (radni) dan.

Prototip koji su isprobali novinari poznatijih tehnoloških portala ima 13,3-inčni OLED ekran omjera stranica 4:3, ekran je osjetljiv na dodir, a u Lenovu su zamislili da se koristi kao klasično računalo povezano s dodatnom tipkovnicom, odnosno kao prijenosnik s virtualnom tipkovnicom. Kada se stavi u okomit položaj i savije, donji dio ekrana koristi se kao tipkovnica, dok se na gornjem dijelu ekrana prikazuje sadržaj. Osim virtualne tipkovnice, donji dio ekrana može se koristiti i kao virtualna podloga na kojoj se piše sa stylusom.

Savitljivi ThinkPad (Foto: Lenovo)

Računalo dolazi i sa stalkom koji se može izvući sa stražnje strane tako da može samostalno stajati na stolu, može se koristiti i kao veliki tablet te, kada se blago savije, kao digitalna knjiga, tako da su mogućnosti korištenja zaista velike i ovisit će o korisničkim željama i potrebama. Savitljivost omogućuje kompaktnost te ga se može preklopiti kao knjigu tako da ne zauzima puno prostora.

Kako tehnologija savitljivih ekrana još nije usavršena, tako i ekran savitljivog Lenova ima nedostataka poput lošeg kuta vidljivosti, promjenjivog prikaza boje ako se ekran gleda iz malo većeg kuta itd., no treba napomenuti kako se iznad ekrana nalazi dodatni zaštitni sloj koji bi trebao spriječiti oštećenja.

U prodaji bi se trebao pojaviti tijekom sljedeće godine te će ga Lenovo do tada unaprijediti i usavršiti te s nestrpljenjem možemo iščekivati konačan proizvod koji, jasno, neće biti jeftin.

Izvor: Lenovo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti