Revolucija u komunikaciji: Prošlo je 30 godina od prvog SMS-a

U usporedbi s usponom društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka poput WhatsAppa, Messengera i Telegrama, čini se da je komuniciranje SMS-om nakon 30 godina na zalazu, ali ono ipak nije nestalo s naših mobitela.

Hina | 01.12.2022. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvi SMS u povijesti, koji je prenio operator Vodafone 3. prosinca 1992., primio je zaposlenik te kompanije Richard Jarvis, a sastojao se od 15 znakova - "Merry Christmas" (Sretan Božić).

SMS je svojom jednostavnošću unio revoluciju u komuniciranje.

Prodan prvi SMS na svijetu - 2 Kolekcionar kupio prvi SMS ikad poslan. Kad vidite koliko je platio, moglo bi vam se zavrtjeti u glavi

To je tehnologija europskog podrijetla, podsjetio je za AFP Marc-Antoine Dupuis, sin francuskog inženjera Philippea Dupuisa, kojeg se smatra jednim od izumitelja GSM-a, mobilne mreže 2G, koja je omogućila uspon SMS-a potkraj 1990-ih.

Ograničeni na 160 znakova, zbog čega su korisnici razvili poseban i ponekad kriptičan jezik poput smješka od interpunkcijskih znakova, SMS-ovi se danas razmjenjuju u neograničenom broju obogaćeni fotografijama, videoporukama i drugim multimedijalnim sadržajima.

No tada je u Francuskoj jedan SMS stajao jedan franak, rekao je Jean-Michel Huet, telekomunikacijski stručnjak pri konzultantskoj tvrtki BearingPoint.

To je kao da svaki tvit danas stoji 15 eurocenta.

Premda su bili vrlo popularni na početku 2010-ih, osobito za čestitanje Nove godine, korištenje SMS-ova u stalnom je padu.

Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu broj upućenih SMS-ova u posljednjih deset godina smanjio se četiri puta, prema podacima Ofcoma, britanskog regulatora za telekome.

Uspon slanja poruka preko interneta

Glavni razlog za to je uspon društvenih mreža (Facebook, Snapchat, Instagram) i posebno aplikacija za slanje poruka kao što su WhatsApp, Messenger, iMessage, Viber i Telegram, koje izbjegavaju roaming koristeći se internetom, a uz to su mlade naraštaje osvojile inovacijama poput kreiranja grupa za razgovor i potvrda da je poruka pročitana.

U Aziji pak veliku popularnost imaju aplikacije WeChat (Kina), Line (Japan) i KakaoTalk (Južna Koreja).

U dobnoj skupini od 16 do 24 godina korištenje tih aplikacija poraslo je u godinu dana 53,73 posto, dok je korištenje SMS-ova palo za 29 posto, prema istraživanju europskih regulatora elektroničkih komunikacija (BEREC) objavljenom 2021. godine.

SMS ipak nije još poražen u nekim dijelovima svijeta, poput Nigerije, najnapučenije države u Africi.

Godine 2021. ondje je bilo poslano gotovo 10 milijardi SMS-ova, 15 posto više nego godinu dana prije, prema izvješću Nigerijske komisije za komunikacije.

Premda golema većina Nigerijaca posjeduje mobitel, lani ih je 44 posto imalo pristup internetu. A cijena jednog SMS-a iznosila je 0,008 eura, dok internet stoji oko 1 euro za 2 GB. SMS je stoga isplativ u toj zemlji, u kojoj gotovo svaki drugi stanovnik živi s manje od dva američka dolara na dan.

Novi pokušaj prijevare Što ako ste ipak otvorili link: Stručnjak za ICT otkriva što se skriva u pozadini lažnih SMS-ova i kako se zaštititi od neželjenih posljedica

SMS za pobornike ostaje neophodan kao alat za provjeru identiteta i sigurnosti, od pristupa bankovnom računu na internetu do potvrde primitka poštanske pošiljke i slanja rezultata testova na COVID-19.

SMS-ovi su jedan od dvaju mogućih obveznih kanala za upozoravanje stanovništva na prirodne katastrofe, industrijske nesreće, zdravstvene krize i terorizam, istaknuo je Marc-Antoine Dupuis, poput francuske usluge FR-Alert.

Drugi dokaz vitalnosti SMS-a eksplozija su promotivnih poruka i poruka o izvršenju neke transakcije, koje bi 2023. u svijetu trebale ostvariti više od 50 milijardi američkih dolara prihoda, prema procjenama konzultantske tvrtke Juniper Research.

A SMS-ovi povezani s plaćanjima, poznati javnosti preko televizijskih igara ili dobrotvornih akcija, imaju isto tako potencijal za razvoj kao digitalni kanal za mobilna plaćanja u zemljama u razvoju, osobito u Africi, rekao je Jean-Michel Huet. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti