Revolucionaran uspjeh američkih znanstvenika: Prvi uspješni prijenos energije iz svemira na Zemlju bežičnim putem

Uspješan bežični prijenos solarne energije iz svemira veliki je korak naprijed u zadovoljavanju rastućih energetskih potreba čovječanstva.

Branimir Vorša | 06.06.2023. / 13:30

MAPLE sustav radi u sveemiru
MAPLE sustav radi u sveemiru (Foto: Caltech)

Kalifornijski institut za tehnologiju napravio je revolucionarno postignuće u svemirskom prijenosu energije. Njihovi znanstvenici uspješno su prenijeli solarnu energiju iz svemira na Zemlju bez upotrebe žica, što se smatra prvim takvim pothvatom u svijetu.

Sustav MAPLE radi

Eksperiment je dio Caltechova projekta svemirske solarne energije, a institut je objavio uspješan prijenos u priopćenju za javnost. Istraživači su koristili Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment (MAPLE), mali prototip na svemirskom demonstratoru solarne energije u orbiti (SSPD-1), odnosno satelitu lansiranom u siječnju ove godine.

U eksperimentima koje smo dosad proveli dobili smo potvrdu da MAPLE može uspješno prenositi energiju do prijamnika u svemiru. Također smo uspjeli programirati niz da usmjeri svoju energiju prema Zemlji, što smo otkrili ovdje u Caltechu. Sada znamo da može preživjeti putovanje u svemir i tamo raditi, rekao je Ali Hajimiri, suvoditelj Projekta Space Solar Power.

Kako sustav radi?

SSPD-1 pričvršćen je na svemirski tegljač Vigoride i sastoji se od dvije ploče koje se koriste za prikupljanje solarne energije. Niz odašiljača unutar MAPLE-a šalje tu energiju preko određene udaljenosti koristeći konstruktivne i destruktivne smetnje.

MAPLE, koji je smješten oko metar od svog odašiljača, ima dva prijemnika koji skupljaju sunčevu energiju i pretvaraju je u istosmjernu struju. Istraživači su demonstrirali točnost niza paljenjem LED dioda unutar MAPLE-a jednu po jednu, mijenjajući prijenos između prijemnika. MAPLE također ima prozor koji može omogućiti odašiljačima da emitiraju energiju prema meti izvan svemirske letjelice, primjerice prema Zemlji.

Demokratizacija pristupa energiji

Na isti način na koji je internet demokratizirao pristup informacijama, nadamo se da će bežični prijenos energije demokratizirati pristup energiji. Neće biti potrebna nikakva infrastruktura za prijenos energije na terenu da bi se primila ova energija. To znači da možemo slati energiju u udaljene regije i područja opustošena ratom ili prirodnom katastrofom, pojasnio je Hajimiri.

Mogućnost bežičnog prijenosa solarne energije iz svemira ima značajne implikacije za korištenje obnovljivih izvora energije. Japan planira početi koristiti ovu tehnologiju do sredine 2030-ih, a japanski istraživački tim planira isprobati tehnologiju 2025. godine kroz javno-privatno partnerstvo.

Uspješan bežični prijenos solarne energije iz svemira veliki je korak naprijed u zadovoljavanju rastućih energetskih potreba čovječanstva. Pruža rješenje koje može raditi 24 sata dnevno i ima potencijal prijenosa energije u udaljena područja ili područja pogođena katastrofom. Postignuće američkih znanstvenika dovodi u pitanje konvencionalnu predodžbu da je zemaljsko prikupljanje solarne energije ograničeno dnevnim svjetlom te nudi obećavajući put za održivu energiju u budućnosti.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti