RoboCop se pokazao beskorisnim: Kada dođe do problema, nemojte računati na policijskog robota!

Kada je došlo do tučnjave u parku koji je HP RoboCop čuvao, jedna žena pritisnula je tipku za hitne slučajeve na robotu, no umjesto da pomogne, robot joj je rekao da mu se makne s puta i nastavio je programiranom rutom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2019. / 08:03

RoboCop (Foto: YouTube/Today)

Roboti sve više postaju dio naše svakodnevice te u budućnosti možemo očekivati da će sve češće obavljati posao zaštitara, pa čak i policajaca. Tako će u Japanu tijekom Olimpijskih igara sigurnosni robot održavati red i mir na željezničkim stanicama, a u nekim gradovima u SAD-u već se koristi patrolni robot kompanije Knightscope, koji je "zaposlen" na parkiralištima, trgovačkim centrima i sličnim mjestima.

Robocop Kalifornijska policija predstavila "Robocopa" i dobro zabavila Muska

Robot je opremljen kamerama koje mogu prenositi video uživo i snimati registarske tablice automobila, ima mogućnost jednostavne komunikacije te tipku "hitno" kojom se može kontaktirati s kompanijom Knightscope.

Nedavno je takvog robota unajmila i policija u Los Angelesu, pa robot nazvan HP RoboCop u policijskoj "uniformi" patrolira Salt Lake Parkom i brine se, tj. treba bi se brinuti za red i sigurnost. Dio ljudi smatra da je park zaista sigurniji i vjeruju da sama prisutnost robota na čijem su oklopu policijske oznake sprječava dolazak kriminalca i nasilnika u park. Također, nitko u biti ne zna kakve su sve mogućnosti tog robota i što mogu očekivati od njega kada zaista zagusti, odnosno ako netko bude napadnut u parku, opljačkan ili slično te vjeruju da robot može prepoznati situaciju i reagirati, tj. pozvati pojačanje.

Stroj za zaustavljanje kriminala?

Cogo Guebara, žena koja se nedavno s prijateljem i djecom šetala parkom kada je došlo do tučnjave, saznala je što zaista možemo očekivati od RoboCopa kad dođe do problema – ništa. Naime, kada je došlo do tučnjave (nakon koje je jedna žena završila u bolnici), Coco je dotrčala do policijskog robota i pritisnula tipku za hitne slučajeve jer je vjerovala da je ta tipka povezana s policijom. Umjesto ljubaznog upita kako joj robot može pomoći, on joj je samo poručio da se makne s njegova puta. Više je puta pritisnula tipku te se čak i sagnula kako bi je robot s kamerom mogao primijetiti, no svaki put odgovor je bio isti te je, umjesto pomoći, robot nastavio šetati svojom unaprijed programiranom rutom po parku.

Policijski robot Pogledajte kako izgleda kad vas zaustavi "robocop"

Policija pozvana na klasičan način, pozivom na 911, što nije dobra reklama za robota kojeg iz Knightscopa nazivaju "strojem za zaustavljanje kriminala". No umjesto zaustavljanja kriminala, njegova uloga trenutačno je ograničena samo na sigurnosnu kameru na kotačima. Naime, HP RoboCop čak nije povezan s policijom te se pritiskom na tipku za hitne slučajeve ne može kontaktirati s policijom, dok snimka s njegovih kamera također nije dostupna policajcima, već samo zaposlenicima Knightscopea.

U LAPD-ju to u budućnosti namjeravaju promijeniti i povezati robota s policijskim sustavom, no dok se to ne napravi, njegova jedina uloga bit će unositi sigurnost samom svojom prisutnošću te upozoravati djecu i ostale da trebaju održavati park čistim. Godišnja cijena najma takvog robota iznosi između 70 i 80 tisuća dolara.

Izvor: NBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti