Rolls-Royce planira na proljeće postaviti svjetski rekord u brzini leta zrakoplovom na električni pogon

Svijet će u proljeće 2020. godine svjedočiti najbržem letu električnog zrakoplova. Tako se barem nadaju u Rolls-Royceu, koji je u prosincu 2019. predstavio ACCEL, revolucionarni sveelektrični zrakoplov.

Branimir Vorša | 13.01.2020. / 15:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski Rolls-Royce na korak je do ostvarenja ambicioznog plana o izgradnji najbržeg zrakoplova na električni pogon na svijetu. Njihov revolucionarni u potpunosti električni zrakoplov trebao bi u proljeće ove godine poletjeti s aerodroma u Gloucestershireu i doseći brzinu od oko 500 kilometara na sat.

Njihov zrakoplov dio je inicijative nazvane ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight) i ključni je dio strategije te kompanije u predvođenju elektrifikacije transporta.

U projekt su uključeni i brojni partneri, uključujući i proizvođača električnih motora i kontrolera YASA te startup tvrtku Electroflight. Polovicu projekta financira britanska vlada.

Izgradnja najbržeg sveelektričnog zrakoplova na svijetu nije ništa manje od revolucionarnog koraka u zrakoplovstvu i mi smo presretni predstaviti zrakoplov projekta ACCEL, rekao je Rob Watson, direktor Rolls-Royce Electricala te dodao da će to pomoći njegovoj kompaniji da budu predvodnici u razvoju tehnologije koja će igrati ključnu ulogu u prelasku na ekonomiju niske emisije ugljika.

ACCEL će imati najgušći baterijski paket ikad napravljen za zrakoplov, a ona će u sebi imati dovoljno električne energije u jednom punjenju za opskrbu čak 250 kućanstava, odnosno dovoljno energije za let na relaciji London – Pariz.

U baterijskom paketu nalazit će se 6000 manjih baterija tako pakiranih da minimaliziraju težinu, a maksimaliziraju toplinsku zaštitu. Uz bateriju će ići i napredni sustav za rashlađivanje, koji će osigurati optimalne performanse direktno hladeći same baterije.

Propeler zrakoplova pogonit će tri elektromotora, a usporedno s konvencionalnim zrakoplovom na propelerski pogon, ACCEL-ov propeler radit će na mnogo manje okretaja te time omogućiti stabilniji i tiši let. Kombinacija elektromotora proizvodit će ukupno 500 konjskih snaga.

Zrakoplov će operirati s 90 posto energetske učinkovitosti, uvjeravaju iz Rolls-Roycea, dok primjerice superbrzi bolidi Formule 1 rade na najviše 50 posto energetske učinkovitosti.

Izvor: aviationnews-online.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti