Rolls-Royceov električni avion prvi put se vinuo u zrak i letio 15 minuta, idući cilj je napad na jedan svjetski rekord

Iz Rolls-Roycea poručuju da je uspješno obalvjen let tek početak te najavljuju i postavljanje novog svjetskog rekorda.

Branimir Vorša | 18.09.2021. / 09:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rolls-Royce koji je poznat po proizvodnji motora za mlazne avione i luksuznih automobila, proveo je prvo uspješno testiranje svojeg elektirčnog aviona "Spirit of Inovation". Let je trajao punih 15 minuta.

To je tek početak faze intenzivnog letačkog testiranja u kojoj će se prikupljati vrijeni podaci o preformansama pogonskog sustava zrakoplova, objavio je Rolls-Royce u priopćenju na svojim internetskim stranicama.

Isto tako, taj avion ima energetski najgušći baterijski paket koji je ikad stavljen u neki zrakoplov, ističu u Rolls-Royceu. Riječ je o baterijskom paketu sa 6000 ćelija i tromotornom pogonskom sklopu koji proizvodi 400 kilovata snage (preko 500 konjskih snaga).

Spirit of Innovation takes to the skies from Rolls-Royce on Vimeo.

Proizvođač tvrdi da će s vremenom i kroz naredna testiranja, Spirit of Inovation postići i brzine veće od 480 kilometara na sat, a time Rolls-Royce ujedno želi postaviti i novi svjetski rekord, kad je riječ o električnim avionima i njihovoj maksimalnoj brzini.

Podršku Rolls-Royceu u razvoju tog aviona dala je i britanska vlada.

Kompanija isto tako zajedno s proizvođačem oplata za avione Tecnamom trenutno surađuje i s najvećom skandinavskom zrakoplovnom kompanijom Widerøe, a cilj je električni putnički zrakoplov, za kojeg se planira da bi trebao biti spreman za letove već 2026. godine.

Izvor: Engadget/Rolls-Royce

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti