Rover s kojim je NASA osvojila Mars pokreće procesor koji je Apple koristio u svojim računalima prije više od 20 godina

NASA je na razvoj rovera Perseverance potrošila oko 2,7 milijardi dolara, a postoji dobar razlog zbog kojeg su se odlučili na procesor star više od dva desetljeća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2021. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošli mjesec na površinu Crvenog planeta sletio je NASA-in rover Perseverance, najnapredniji komad tehnologije koji je do sada sletio na Mars, a na čiji je razvoj potrošeno 2,7 milijardi dolara. Iako bi svi mogli pomisliti kako se podrazumijeva da tako velik budžet uključuje i najmoderniji procesor koji je dostupan na svijetu s više jezgri i velikim radnim taktom, Perseverance, vjerovali ili ne, radi na procesoru kakav je pokretao Appleova računala iMac prije 21 godine. Perseverance je opremljen s tri takva procesora - pored glavnog koji je u uporabi, postavljen je još jedan backup procesor te dodatni procesor za analizu snimljenih fotografija.

Slika nije dostupna NASA-in rover Perseverance snimio i poslao nevjerojatne fotografije panorame kratera Jezero na Marsu

Riječ je o jednojezgrenom procesoru PowerPC 750, radnog takta 233 MHz sa samo 6 milijuna tranzistora, a isti procesor NASA je već koristila i na roveru Curiosity. Na The Vergeu kažu kako je za oko 500 dolara danas dostupan Intelov procesor Core i9-10900K, koji je po snazi mnogostruko brži u odnosu na procesor ugrađen u NASA-in posljednji rover (ima 10 jezgri i maksimalni radni takt od 5,4 GHz), pa se postavlja pitanje zašto se američka svemirska agencija odlučila na ovu jeftiniju varijantu.

Odgovor leži u “jedinstvenim operativnim uvjetima kakvi vladaju na Marsu” jer atmosfera Crvenog planeta ne nudi takvu zaštitu od radijacije kao Zemljina atmosfera. Takva radijacija, naglašavaju na The Vergeu, može oštetiti osjetljivu elektroniku modernih procesora jer što je čip kompleksniji, to je više mogućnosti da se nešto pokvari. Zato, umjesto naprednih i modernih, ali i kompleksnijih čipova, NASA se odlučila koristiti puno sporiji i stariji, no iznimno pouzdan i dokazan procesor s kraja prošlog tisućljeća koji se ionako već dokazao u zahtjevnim uvjetima marsovske prašine. No treba naglasiti kako je ipak promijenjen, tj. prilagođen uvjetima kakvi vladaju na Marsu te je na njemu pojačana zaštita protiv radijacije.

Slika nije dostupna Roveri su osvojili Mars, no kad će njihovim putem krenuti i ljudi?

Osim rovera koji je nedavno osvojio Mars te Curiosityja, takav procesor koristi se i u svemirskim teleskopima Fermi i Kepler, Lunar Reconnaissance Orbiteru, svemirskoj letjelici za istraživanje kometa Deep Impact itd.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti