"Ruđerovci" predstavili projekt kojim žele znatno skratiti niz dijagnostičkih pretraga

Trebao bi rezultirati nalaženjem inovativnog reagensa koji bi taj institut zaštitio kao patent na zapadnom tržištu.

Hina | 09.05.2022. / 15:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Institut Ruđer Bošković predstavio je u ponedjeljak projekt analize proteina vrijedan više od osam milijuna kuna, kojemu je cilj znatno skratiti niz dijagnostičkih pretraga.

Projekt izvodi Laboratorij za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a u suradnji s tvrtkom Conscius, a trebao bi rezultirati nalaženjem inovativnog reagensa koji bi taj institut zaštitio kao patent na zapadnom tržištu.

Na projektu nazvanom "Qua/Qua protein" ukupno bi trebalo raditi 20 hrvatskih znanstvenika, među kojima će biti i novozaposlenih, te će biti nabavljena najsuvremenija oprema.

Voditelj projekta Mario Cindrić kazao je da će se uz pomoć uređaja za spektrometriju mase visoke rezolucije moći efikasno analizirati proteine i tako brzo prepoznavati veliki broj bioloških vrsta te skratiti velik broj dijagnostičkih pretraga.

Ukupna vrijednost projekta je 8,1 milijun kuna, pri čemu je 6,8 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj - Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Nakon konferencije za novinare održana je radionica "Žene u znanosti i poduzetništvu", kojoj je bio cilj popularizacija uloge žena u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu, matematici i poduzetništvu.

Ulaganje u znanstvenice i poduzetnice je najvažniji resurs koji je potrebno osigurati, jer istraživanja pokazuju kako će žene u znanosti i poduzetništvu biti predvodnici budućeg razvoja STEM-a, odnosno ukupnog gospodarstva u Hrvatskoj, rečeno je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti