Rusi najavili i bespilotnu verziju najnovijeg borbenog zrakoplova 5. generacije: "Profesionalcu ne treba čekić, već skalpel"

Rusi polažu velike nade u svoj najnoviji borbeni zrakoplov pete generacije. U videu predstavili su i njegovu bespilotnu verziju.

Branimir Vorša | 16.11.2021. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska državna korporacija za razvoj najavila je rad na novom naprednom bespilotnom ratnom zrakoplovu koji se može sakriti od neprijateljskih radara.

U foršpan videu koji je objavljen u ponedjeljak, Rostec i ruski zrakoplovni gigant UAC prikazali su najnoviji ruski borbeni zrakoplov Suhoj Su-75 Checkmate (Šah-mat) te su potvrdili da će biti napravljena i bespilotna verzija tog zrakoplova. Tom naprednom, bespilotnom verzijom 75-ice upravljat će računalo te na taj način eliminirati rizik stradavanja pilota ili mogućnosti da oni padnu u neprijateljske ruke.

Profesionalac ne treba čekić, profesionalcu treba skalpel. Ovo nije samo još jedan zrakoplov pete generacije, ovo je Checkmate, poručuje se u videu.

U srpnju je, podsjetimo, Suhoj predstavio svoj najnoviji borbeni zrakoplov pete generacije, pilotsku verziju Su-75 Checkmate, koji ima oblik sličan američkom F-35, ali ga se svijetu predstavlja kao jeftiniju i napredniju opciju.

Checkmate je borbeni zrakoplov pogonjen jednim motorom za kojeg se očekuje da će moći letjeti gotovo dvaput brže od brzine zvuka te da će se moći sakriti pred protuzračnom obranom i radarima.

Prvi testni letovi tog zrakoplova očekuju se 2023. godine, dok se testni letovi bespilotne verzije očekuju 2025. godine. Prvi serijski proizvedeni modeli tih borbenih zrakoplova trebali bi se pojaviti već 2026. godine, tvrde Rusi.

Checkmate je namijenjen uporabi na kratkim pistama a opremljen je modularnim spremnicima naoružanja koji mogu nositi sve protuzračne rakete, topove, bombe i navodeće projektile.

To je jedinstven zrakoplov, poručeno je medijima tijekom predstavljanja Su-75 ovog ljeta, uz napomenu da je taj zrakoplov brži, da ima veći dolet, manji radarski odraz i da može nositi više naoružanja od američkog F-35.

Naša cijena, nadamo se, biti će između 25 i 30 milijuna dolara po zrakoplovu, rekao je šef Rosteca Sergej Čemezov, što je cijena najmanje upola manja od američkog konkurenta.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti