Galerija

Ruski državni mediji otkrili su dosad neviđene detalje o teretnom dijelu ruske interkontinentalne balističke rakete (ICBM) R-36M2, gdje su inače smještene nuklearne bojne glave tog oružja. Također poznat i pod NATO oznakom SS-18 Mod 5 Sotona na Zapadu, taj projektil ima takozvanu MIRV konfiguraciju (engl. multiple independently targetable reentry vehicle) te ima jednu od najvećih nosivosti od bilo kojeg ICBM projektila u svijetu.

Dmitry Kornev, ruski vojni stručnjak koji vodi blog Military Russia, nedavno je na Twitteru objavio fotografije teretnog segmenta R-36M2, koje su preuzete iz videoisječaka emitiranih na državnim televizijskim postajama Russia-24 i TV Zvezda. Potonja je i službena televizijska postaja ruskog ministarstva obrane.

Kornev je istaknuo da je snimka prikazana nakon prvog punog lansiranja RS-28 Sarmat ICBM-a u travnju 2022. godine. Očekuje se da će RS-28 na kraju zamijeniti R-36M2 u ruskoj službi.

R-36M2 je dvostupanjska (ne uključujući sabirnicu korisnog tereta) ICBM raketa s tekućim gorivom koja se lansira iz silosa. Početak razvoja "Sotone" započeo je još ranih 1980-ih godina u Sovjetskom Savezu, kao točniji i sposobniji nasljednik ranijih inačica R-36M ICBM-a. Izvorni R-36M počeo je zamjenjivati ​​starije projektile serije R-36 iz 1970-ih.

Jedna od najvećih razlika između R-36M i R-36, također poznatog na Zapadu kao SS-9 Škarpa (Scarp), bila je promjena u novijem dizajnu na sustav hladnog lansiranja koji koristi plinski generator za izbacivanje projektila iz silosa prije nego što se pokrenu njegovi glavni raketni motori.

Veličina je bitna?

Često nazivan i ICBM-om teške kategorije, R-36M2 je masivan, s ukupnom duljinom od oko 37 metara, gotovo 3 metra u promjeru i težine nešto više od 211 tona s punim gorivom, prema podacima Federacija američkih znanstvenika (FAS).

Usporedbe radi, LGM-30G Minuteman III američkog ratnog zrakoplovstva ima tek sramežljivih 18,3 m metra dužine, širok je 1,67 metara i teži nešto manje od 40 tona pri lansiranju. Veći LGM-118A Peacekeeper, koji su američke zračne snage povukle iz službe 2005. godine, bio je još uvijek znatno manji, s duljinom od oko 21 metra, promjerom od nešto više od 2,3 metra i težinom pri lansiranju od gotovo 98 tona.

Slike koje je Kornev podijelio na Twitteru odmah naglašavaju koliko je velik R-36M2, pokazujući veličinu samog teretnog dijela, koji može nositi do 14 bojnih glava, u dva reda po njih sedam. Postoji neslaganje o približnom učinku tih bojnih glava, mnogi izvori govore da su u rasponu od 550 do 750 kilotona, dok neki drugi sugeriraju da bi mogle biti jače, između 750 kilotona i megatone.

Deset bojnih glava, četiri mamca

Bez obzira na to, svaka od tih raketa obično je napunjena s deset bojnih glava, kaže Kornevu. Ostala četiri utora umjesto toga ispunjena su onim što je poznato kao pomoć pri probijanju, a to su mamci i drugi uređaji kojima je cilj otežati neprijateljskim snagama da utvrde koji od nadolazećih objekata predstavljaju stvarnu prijetnju.

Neke od fotografija koje je Kornev podijelio na Twitteru pokazuju nešto što izgleda kao mamac, ili barem njihove makete, ispred teretnog dijela Sotone. Slike isto tako pokazuju četiri zasebna raketna motora na stražnjem dijelu teretnog dijela, koji se koriste za njegovo pozicioniranje u svemiru, prije nego što ispali svoj ubojit teret i sredstva za proboj iznad više ciljeva duž postavljene putanje.

Slike R-36M2 sabirnice korisnog tereta pokazuju i posebno zanimljivu značajku na vrhu nosnog konusa. Na prvi pogled moglo bi se činiti da se radi o aerošiljku za smanjenje otpora, koji je donekle sličan onima koji se koriste na seriji balističkih projektila Trident američke ratne mornarice i koji se lansiraju iz podmornica, piše portal The War Zone.

Kornev međutim kaže da je to zapravo dio sustava za uklanjanje konusa nosa od ostatka sabirnice korisnog tereta kako bi se bojne glave i pomoćna sredstva za proboj mogli osloboditi.

Iako će R-36M2 biti potpuno zamijenjene, ne zna se točno kada će njihov nasljednik, RS-28 Sarmat, koji Zapad naziva SS-X-30 Sotona 2, zapravo ući u službu. Stvar s uvođenjem Sarmata dodatno je zakomplicirala i invazija na Ukrajinu. Stoga su stručnjaci na Zapadu zbunjeni detaljnim javnim prikazom ruskih državnih medija dijelova tog ICBM-a.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju