Rusi sve bliže napuštanju Međunarodne svemirske postaje: Najavili gradnju vlastite postaje do 2025. godine

Rusija je već u nekoliko navrata spominjala kako nakon 2024. godine ne želi ostati dio Međunarodne svemirske postaje.

Hina | 20.04.2021. / 13:41

Međunarodna svemirska postaja (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Ruska svemirska agencija u utorak je rekla da želi uspostaviti svoju svemirsku stanicu do 2025. jer se Moskva želi povući s Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin objavio je kako je započela izgradnja prvog modula nove stanice nakon što su dužnosnici upozorili da Rusija razmatra odlazak s ISS-a, jednog od rijetkih područja suradnje Moskve i zapadnih država.

Objava dolazi u vrijeme tenzija nastalih zbog optužbi o špijunaži, grupiranja sve većeg broja ruskih i zapadnih vojnika na ukrajinskim granicama, novih sankcija Washingtona nad Moskvom te sve lošijeg zdravstvenog stanja Alekseja Navaljnog, glavnog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Radi se na prvom modulu nove ruske orbitalne stanice, priopćio je Rogozin.

Čelnik Roscosmosa rekao je da ruska korporacija Energia planira da modul bude "spreman za lansiranje“ 2025. godine.

Pokrenut 1998., ISS je jedan od najambicioznijih projekata suradnje čovječanstva u povijesti. U njemu sudjeluju Rusija, SAD, Kanada, Japan i Europska svemirska agencija.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov nedavno je kazao kako Moskva razmatra napuštanje ISS-a od 2025. zbog zastarjelosti stanice. Roscosmos je u ponedjeljak pak priopćio kako odluka o napuštanju postaje još nije donesena.

Kad donesemo odluku, započet ćemo pregovore s našim partnerima o oblicima i uvjetima suradnje nakon 2024. godine, navela je ruska agencija.

Rusija je prošle godine izgubila monopol na slanje astronauta na ISS s kozmodroma u kazahstanskom Bajkonuru nakon prve uspješne misije američke tvrtke Space X.

Unatoč slavnoj povijesti istraživanja svemira Rusija je ovaj mjesec obilježila 60. godišnjicu prvog leta u svemiru Jurija Gagarina – svemirski program te države proteklih se godina suočava s poteškoćama.

Rogozin je najavljivao niz ambicioznih planova, no njegova agencija teško se nosi sa sve većim rezovima, a analitičari tvrde da je Putin zainteresiraniji za vojnu tehnologiju nego za istraživanje svemira.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti