Ruska vojska u Ukrajini počela koristiti vrlo opasne samoubilačke dronove

U svom trećem tjednu, ruska invazija na Ukrajinu nastavlja se razvijati dok se istovremeno nove vojne sposobnosti i taktike stavljaju u pogon.

Branimir Vorša | 13.03.2022. / 08:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se čini da je ruska strana sukoba bila iznenađujuće lagana u korištenju bespilotnih letjelica, to se sad mijenja. Rusija je počela objavljivati snimke dronova s prve crte bojišnice kao što je bio i slučaj sa Sirijom.

No, isto tako je po prvi put potvrđeno da su upotrijebljeni i ruski samoubilački dronovi, odnosno takozvano lutajuće streljivo.

U Kijevu je, primjerice, oboren samoubilački dron ZALA KYB. To je prvi poznati dokaz da je u sukobu korišteno to rusko lutajuće streljivo.

Ti su se sustavi pokazali kao odlučujući u nedavnim ratovima i iznimno su izazovni za pouzdanu protuzračnu obranu.

ZALA KYB je klasa lutajućeg streljiva koja bi bila posebno korisna za gađanje fiksnih mekih ciljeva ili prigodnih ciljeva i izviđanje ispred prijateljskih snaga kada je opremljena optičkim teretom.

Isto tako se sad može vidjeti i sve više ruskih snimki s dronova, uglavnom uočavanja i pružanja procjene štete od bombi nakon topničkih napada, što je u skladu s ruskom borbenom doktrinom.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti